Hledání:

pátek 23. ledna 2015

Špenátovo-banánový krém



 dietní vitaminová bomba a balzám pro Vaše střeva

 
Co budeme potřebovat:

50 g čerstvého špenátu
1 zralý banán
Půl šálku živého jogurtu
2 polévkové lžíce bílého Psyllia
Polévkovou lžíci javorového sirupu
Půl šálku vlažné vody



Špenát a zvláště ve své syrové, případně jen lehce tepelně upravené podobě, je zdrojem mnoha tělu prospěšných látek.
Vyznačuje se vysokým obsahem vitaminu A, resp. karotenoidů, které jsou tělem syntetizovány ve vitamin A. Ve špenátu najdeme také vysoké hodnoty vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď. Jejich vysoké zastoupení a vzájemný poměr činí špenát nadmíru prospěšnou potravinou. Draslík a vápník jsou nepostradatelné pro zdravé zuby, kosti, nervy a metabolické procesy v lidském organismu. Železo je důležité pro krvetvorbu a okysličování tkání. Hořčík hraje významnou roli jak pro metabolismus látek, tak pro správnou funkci svalů, srdce, mozku, žláz s vnitřní sekrecí a pomáhá udržet "pevné nervy". Měď udržuje dostatečnou hladinu "hormonů blaha" v našem těle, podporuje tvorbu pigmentu, chrání před vypadáváním vlasů a je stěžejní při tvorbě hemoglobinu. Sodík je nutný pro správnou regulaci tělních tekutin, jeho nedostatek může vést k bolestem hlavy a celkové únavě. Léčivé a zdraví prospěšné účinky špenátu jsou zajištěny právě vysokým obsahem všech výše jmenovaných látek a jejich poměru. Špenát je zeleninou, která má velice příznivý vliv na celkové zdraví člověka, protože dokáže usměrňovat a ozdravovat široký záběr životních funkcí. Více o špenátu se dozvíte zde:
 
Banány obsahují velké množství minerálních látek a vlákninu. 
V banánové dužině převládají sacharidy jejichž konkrétní množství se liší v závislosti na stupni zralosti. Ve 100 g dužiny jsou cca 3 gramy vlákniny, z vitamínů stojí za zmínku především B6 – který má významný podíl na metabolismu aminokyseliny Tryptofan a účastní se i syntézy lipidů, mastných kyselin buněčných membrán. Při jeho nedostatku se mohou objevit poruchy centrálního nervového systému a periferních nervů, případně kožní potíže.
Banány jsou také pověstné svým vysokým obsahem draslíku.



Psyllium – koncentrovaná vláknina, nabobtnáním zvyšuje pocit sytosti a napomáhá lepšímu trávení a střevní peristaltice. Po požití vstřebá v gastrointestinálním traktu vodu, tím zvýší objem stolice a podpoří peristaltiku střev. Používá se také k léčbě následků úplavice, nemocí urogenitálního traktu a dehydratace způsobené akutními průjmovými onemocněními, pomáhá proti vzniku hemoroidů, vychlípeninám a rakovině tlustého střeva. Při redukční dietě vede k omezení chuti k jídlu, po požití vytváří v žaludku pocit „plnosti“. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
 
Živé jogurtové kultury podporují zdravou střevní mikrofloru.

Postup:
Banán nakrájejte na plátky, špenát omyjte studenou vodou a také pokrájejte.
Psylium vmíchejte to jogurtu.
Následně všechny suroviny dejte do Smoothie Makeru, či podobního přístroje, který Vám vyrobí hladkýdezert. Pokud je mixovaná směs příliš hustá, přidejte ještě trochu vody.

Za pár minut je hotovo. Chuť je neobvyklá, snoubí se nasládlost banánu a javorového sirupu se “zelenou” chutí čerstvého špenátu.


Krém je optimální jako náhrada lehkého oběda. Přeji dobrou chuť

1 komentář:

  1. Tak dnes jsem měla špenátový krém k obědu. Neměla jsem javorový sirup, místo něj agávový. Byla to pochoutka a ten špenát jsem tam ani necítila. Určitě si ho budu dělat častěji. Díky za dobrý tip.

    OdpovědětVymazat