Hledání:

pátek 13. února 2015

Tonizační s Damiánou II


Lehce stimulační směs, vyladěná zvláště pro ženy všech věkových skupin.

Složení : Kontryhel nať, Damiána nať, Měsíček květ, Kopřiva list, Topolovka růžová květ, Šalvěj lékařská list

Použití: 1 lžíci směsi zalijte 0,3 litru horké vody a nechte 10 minut louhovat. Užívejte 1 - 3 x denně.

Nevhodné pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Neslouží jako náhrada pestré stravy.



Pojďme tuto směs rozebrat trochu podrobněji.

Jako ženy jsme celý život pod vlivem různě kolísající hormonální hladiny, která nám dokáže pěkně zatopit, naštěstí matka příroda pro své dcery zajistila velké množství bylin, které nám pomáhají tyto obtíže zvládnout. Značka Exherbis přináší směs pro všechny ženy od puberty do smrti, s vyjímkou období těhotenství a kojení (zvláště z důvodu obsahu Šalvěje lékařské)
Damiana je malý keř rostoucí v celém Mexiku a střední Americe. Již za staré Mayské civilizace, si lidé všimli jejích účinků. Bylina je ceněna i pro své afrodiziakální účinky. Ženy mexických indiánů nápoj z Damiany oslazený medem pily hodinu před stykem, aby zvýšily prožitek.
Je považována za magickou a byla užívána při různých rituálech. Kde byly využívány její schopnosti uvolňovat stres a navozovat duševní pohodu. Pro tyto vlastnosti je ceněná jako bylinka vhodná k relaxačním účelům a současně pomáhá snižovat psychické napětí PMS nebo v klimakteriu. Zlepšuje též mentální a kognitivní aktivity, mezi něž řadíme např. schopnost zpracovávat informace, pohotově reagovat, chápat, správně se vyjadřovat. Dále pak paměť, pozornost  či schopnost koncentrace.
Damiana, při pravidelném užívání snižuje hladinu cukru v krvi a tak je nutná jistá opatrnost při užívání antidiabetických léků, aby nedošlo k nadměrnému poklesu hladiny cukru v krvi.Traduje se, že má schopnost regulovat hmotnost. Nálev z damiany má lahodnou chuť.

Kontryhel – pro ženy bylinka první kategorie, je to velmi účinná gynekologická bylina, ačkoli se ještě vědcům nepodařilo identifikovat, která sloučenina to způsobuje, její účinek je nepochybný. Účinně tlumí gynekologické krvácení a bolesti provázející menstruaci, příznivě ovlivňuje psychiku a je přínosná i v době klimakteria. Vnitřní podávání doplněné koupelemi, či výplachy eliminuje bílý výtok. Působí močopudně, prohlubuje spánek a ženám zpevňuje podbřišek, čímž napomáhá proti potratům, nebo výhřezu dělohy – což je samozřejmě vhodné podpořit cviky pro zpevnění pánevního dna.
Měsíček – působí antibakteriálně, tlumí různé druhy zánětů, upravuje menstruaci, zklidňuje psychiku a zvyšuje odolnost nervové soustavy.  Působí kancerostaticky, zvláště v trávicím ústrojí a ženských orgánech.
Kopřiva – obsahuje mnoho aktivních látek od vitamínů přes minerály až po aminokyseliny. Obsažený chlorofyl působí tonizačně, povzbuzuje metabolismus. Nás zajímá hlavně antianemické působení, což je zvláště důležité při ztrátě krve menstruací. Příznivě také ovlivňuje funkci vaječníků. Působí antidiabeticky, povzbuzuje činnost slinivky a zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů.
Topolovka růžová obsahuje hlavně slizy, působící hojivě na všechny sliznice těla a dále látky hormonálního charakteru. Estrogenní aktivitou příznivě ovlivňuje jak menstruaci, tak klimakterium.
A celá směs je korunována špetkou šalvěje lékařské, která také obsahuje látky podobné ženskému hormonu estrogenu. V chladných nápojích pomáhá snížit pocení včetně klimakterického, napomáhá při zvládání gynekologických obtíží. Antibiotické působení pomáhá udržovat zdraví močových cest.
Nejvhodnější je uvařit si nápoj do konvice a popíjet chladný v průběhu celého dne.  Indikace je zřejmá, v období kolem menstruace, pravidelně rozhodně v klimakteriu, kdy dokáže tlumit nepříjemné průvodní jevy včetně návalů a nočního pocení, zvláště když doplníte jídelníčkem obsahující pokrmy ze sóje, silného zdroje fytoestrogenů. Ocení ho i ženy se sníženou funkcí vaječníků. Využití je široké a uvařit by si ho měla každá žena, pokud se cítí v napětí.
Směs si můžete objednat zde

Žádné komentáře:

Okomentovat