Hledání:

neděle 21. června 2015

Kurakkan - obilovina, která zaslouží pozornost

Kurakkan alias kalužnice křivoklasá, botanicky Eleusine coracana (L.) Gaertn.
, je významná jednoletá obilovina patřící mezi prosa. Roste ve vyprahlých oblastech Afriky a Asie. Na Srí Lance je známá jako Kurakkan. Zrno má vysoký obsah bílkovin, tuků, minerálních látek (vápník, železo) a vlákniny. Zrno  se mele na jemný prášek a používá se při přípravě různých jídel samostatně, nebo ve směsi s moukou.

 

Kurakkanová mouka 500 g
Kurakkanová mouka je bohatá na antioxidanty, přirozeně BEZ LEPKU. Je velmi VHODNÁ PRO CELIAKY, diabetiky, starší a nemocné osoby i malé děti, protože je pomalu trávená a pomalu uvolňuje energii. Je snadno stravitelná a efektivně řídí hladinu krevního cukru. proto je velmi vhodná pro diabetiky a osoby snažící se zhubnout.Obsahuje vápník a vitaminy A, B1, B2 a B3.

Při použití do pečiva, je vhodnější volit menší obsah kurakkanové mouky ve směsi s jinými typy a vzhledem k její minimání pojivosti je vhodnější spíše k přípravě různých typů krekrů a cookies.

Pro svoji tmavou barvu  a příjemnou chuť je velmi vhodná k přípravě bezlepkové tmavé jíšky, kterou můžete použít k zdravému zahuštění tmavých omáček, nebo naříklad oblíbené bramboračky.

TIP: připravte jíšku z přepuštěného másla


2 komentáře:

  1. Ta bramboračka na obrázku vypadá lákavě,tak jsem neváhala, objednala a už se nani těším

    OdpovědětVymazat
  2. Moc dobra, ma osobitou chut, pouzivam do syrovych susenek spolu s lnenou a klasickou polohrubou moukou. Davala jsem cca 1polevkovou lzici i do varky pernicku ci cokoladoveho korpusu. V malem mnozstvi nezmeni chut testa.

    OdpovědětVymazat