neděle 3. července 2016

Hlíva ústřičná - pravidelná dávka pro podporu imunity | exherbis.cz

Pleurotus ostreatus - dřevokazná houba, která roste na mrtvých i živých kmenech listnatých stromů a která se v dnešní době i hojně pěstuje, včetně domácích tzv. "hlívových zahrádek"

Hlíva ústřičnáV plodnicích se nachází lovastatin mevinolin, lektin , ale hlavními a pro imunitu nejdůležitějšími látkami jsou: glukany. Dále můžeme najít i bílkoviny, vitamíny B, C a K, minerální látky (draslík, železo a fosfor) a stopové prvky - selen, zinek, bor. Zajímavá je i obsahem kyseliny listové podporující růst mladých buněk a přírodní. antibioticky působící látkou - pleurotinem

Léčebné účinky hlívy ústřičné jsou velmi široké - od příznivého působení při zvýšené hladině cholesterolu a cukru v krvi - za což je zodpovědný právě mevinolin, který navíc ještě brání poškození věnčitých tepen a srdečního svalu.
Glukany ve spojení s dalšími obsaženými účinnými látkami působí příznívě v mnoha oblastech od osob postižených rakovinou, přes nemocné s kardiovaskulárními chorobami ( mozková příhoda, infarkt), astmatiky, alergiky. Pokud trpíte osteoporozou, artritidou nebo zánětlivými onemocněními, je pro Vás hlíva to pravé, co by jste měli zařadit do jídelníčku.
Hlíva ústřičnáGlukanům je připisován i imunitu posilující účinek a tak je hlíva velmi vhodná jako prevence, případně potravinová podpora léčby při chřipkách, angínách či nahlazení.
Obvyklá doporučená denní dávka je 5 - 10 g sušené houby, kterou je možné konzumovat přímo - její chuť je vcelku příjemná, nebo podrcenou přimíchat do libovolného pokrmu. Pro posílení imunity, se doporučuje denně 50 - 100 gramů čerstvé houby, kterou lze připravit na mnoho způsobů.
Koupit se samozřejmě dají i různé tobolky plněné práškovanou houbou, nebo tablety.
Vzhledem k tomu, že lze čerstvou hlívu zakoupit po většinu roku v běžných obchodech, je nejpřirozenější formou, zařadit ji pravidelně do jídelníčku.

Vyzkoušet můžete například:


Bramborový guláš z hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná guláš

Na 3 - 4 porce
300 g čerstvé hlívy nakrájejte na větší kousky
2, na kostičky nakrájené cibule zpěňte na oleji, přidejte na kousky nakrájenou hlívu a podlijte trochou vody, jen aby byla houba ponořená.
Přidejte 1 lžíci koření ESAP nebo jiného oblíbeného gulášového koření,
2 lžíce sladké papriky, lžičku Chilli/ Chilli kroužky a 15 minut poduste.
Pak přilijte jeden litr vody, přidejte 6 středně velkých brambor nakrájených na kostičky, osolte podle chuti a vařte až brambory změknou.
Na závěr můžete zahustit braborovými vločkami, nebo obvyklou jíškou.

Nebo rychlé:

Hlívové placky s hermelínem

hlíva ústřičná - placky

Na 2 porce
100 g čerstvé, na drobno nakrájené hlívy ústřičné
1 méně zralý hermelín nakrájený na malé kostičky
2 vejce
2 dcl mléka
4 vrchovaté lžíce hladké mouky
Lžička himalájské černé soli
Lžička drceného estragonu
Sůl ( třeba himalájská růžová) podle chuti



Vejce rozmícháme s mlékem, moukou a kořením do hladkého řidšího těstíčka, vmícháme nakrájenou hlívu a nakonec pokrájený hermelín. Lžící dávkujeme placičky a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat