středa 3. srpna 2016

Angreštový džem

Angrešt je velmi oblíbené ovoce, které má i mnohé příznivé zdravotní účinky.
Zajímavý je hlavně obsah draslíku - až 210mg/100 g a také obsah Vápníku a Fosforu. Tyto dvě látky spolu s mmnoha dalšími, předurčují Angrešt jako vhodnou potravinu pro osoby, které trpí zadržováním vody v těle , neboť Draslík pomáhá vyrovnávat osmotickou rovnováhu a Vápník s Fosforem jsou prvky důležité pro zdravé a pevné kosti.
Angrešt obsahuje až 90 % vody a proto je potřeba při přípravě džemu mírně upravit postup. Pokud,a le máte angrešt na zahrádce, je to jeden z možných způsobů jak jeho případnou nadúrodu efektivně využít.

Cca 5 kg zralých bobulí angreštu propláchněte a nechte vařit. Rozhodně nepodlévejte, jen začněte angreš brzy promačkávat ( třeba šťouchadlem na brambory) tak, aby se uvolnila voda, povařte cca 30 minut a pak odstavte a rozmixujte ponorným mixérem.
Vzniklou hmotu propasírujte přes běžný cedník do nové nádoby a dejte déle vařit. Vhodný je hrnec s nepřilnavým povrchem.
Hmotu na mírném ohni a za pravidelného míchání redukujte na cca 1/2 objemu .
Přidejte 1 kg cukru rozmíchaný s oblíbeným želírovacím prostředkem a ještě krátce povařte.

Plňte do čistých a vypařených sklenic, zavíčkujte a otočte na víčko.




Žádné komentáře:

Okomentovat