pondělí 1. srpna 2016

Rybízový rosol s červenou řepou

Rybízové džemy a rosoly patří mezi velmi oblíbené.
Rybíz krom vysokého obsahu vitamínu C, který při výrobě vezme z větší části za své, má i zajímavý obsah ovocných kyselin, vápníku a hořčíku. 


Červená řepa je, zvláště v syrovém stavu, silná detoxikační zelenina, ale i tepelně upravená má co nabídnout.
Obsahuje v hojném množství betain, který brání kornatění tepen a podporuje činnost jater.
Barvivo červené řepy zlepšuje průchodnost věnčitých tepen a zpevňuje stěnu drobných vlásečnic. Řepa povzbuzuje činnost žaludku, podporuje tvorbu žluči, působí močopudně a urychluje vylučováni jedovatých škodlivin a zplodin metabolismu. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zlepšuje okysličování krve.
Zlepšuje pružnost a vzhled pleti, vlasů a nehtů.

Sušené květy Ibišku súdánského tzv. karkadé jsou v dnešní době neprávem odsuzovány, většinou pro jejich nadměrné použití při průmyslové výrobě tzv. "ovocných " čajů, které obvykle nejsou ani ovocné a ani čaje. Přitom kvalitní Karkadé slouží k přípravě tradičního egyptského  osvěžujícího nápoje. Obsahuje velké množství vitamínu C, má dezinfekční a protizánětlivé účinky, obsahuje látky snižující pocení a teplotu. Brání usazování tuků v cévách, pomáhá při redukčních dietách, zlepšuje náladu, stimuluje paměť a odstraňuje únavu. Přírodní červené barvivo flavonoidního původu působí antioxidačně a chrání buňky před poškozením.

Když dáte dohromady tyto skvělé suroviny, dostanete rosol, který je nejen chutný, ale má i mnoho příznivých účinků.


Potřebujeme:

cca 1 kg rybízových bobulí ( může být i bílý, řepa a karkadé výslednému produktu dodají atraktivní barvu)
50 g sušené červené řepy ( sušená řepa postrádá nepříjemnou příchuť hlíny )
20 g sušeného karkadé
3 snítky čerstvé máty
0,5 litru vody
250 g cukru a  přiměřené množství oblíbeného želírovacího prostředku.

Opláchnutý rybíz ( nemusíte příliž pečlivě obírat stopky, ovoce se bude pasírovat), řepu, karkadé  a mátu dejte do hrnce a zalijte vodou a nechte vařit cca 30 - 60 minut, tak aby se ovoce dobře rozvařilo.
Vyjměte snítky máty a zbytek rozmačkejte a přes cedník propasírujte do čistého hrnce.
Přidejte cukr smísený s želírovacím prostředkem a vařte do zhoustnutí.

Plňte do malých čistých a vypařených skleniček a otočte na víčko.

Žádné komentáře:

Okomentovat