Hledání:

sobota 27. května 2017

Jitrocelový sirup - domácí a za studena | exherbis.cz

Jitrocelový sirup patří k tradičním léčivým prostředkům hlavně na nemoci z nachlazení, suchý a dráždivý kašel.

Jitrocel působí protizánětlivě a rostlinné slizy zvláčňují a chrání sliznice podrážděné alergeny, nebo právě suchým kašlem.

Sirup si samozřejmě můžete koupit v každé lékárně, ale ten pravý získáte jen domácí výrobou. Není až tak složité a pustit se do něj můžete právě teď.

Nasbírejte listy jitrocele kopinatého ( je to jen s úzkými, dlouhými listy) nejlépe na vlastní zadradě, nebo v čistějších oblastech.

Důležité je listy urychleně zpracovat, nemají rády ani dlouhý transport, jakmile zhnědnou, je s nimi ámen a musíte je vyhodit.

Pokud chcete mít jistotu můžete listy zlehka propláchnout. Šťáva do sirupu se bude snáze uvolňovat pokud listy nastříháte na cca 2 cm dlouhé kousky a začnete je vrstvit do sklenice spolu s cukrem.

Do zavařovací sklenice dejte na dno cca 0,5 cm vrstvu cukru ( krupice), přisypte cca ca 1 cm vrstvu nastříhaného jitrocele a prosypte cukrem, opět jitrocel a opět prosypat. Tak postupujte až bude sklenice plná a na závěr zasypte opět cukrem tak, aby vznikla kompaktní vrstva.

Někteří autoři doporučují jitrocel pěchovat, ale mně se osvědčilo naopak jitrocel rozstříhat a prosypávat cukrem na volno, Tak aby se cukr dostal do kontaktu s maximální plochou jitrocelového listu.

Sklenici uzavřete a nechte na světle. Jak se začne uvolňovat šťáva a tvořit se sirup, jitrocel bude sesedat vlastní vahou. Po cca 14 dnech je sirup hotový, stačí ho jen scedit do čisté tmavé skleněné lahve, uzavřít a uskladnit v lednici.


https://www.exherbis.cz/Imunita-100-tb


Žádné komentáře:

Okomentovat