Hledání:

neděle 17. května 2015

Lišejník islandský



Pukléřka islandská (Centraria islandicus)

je lišejníkem s lupenatě křovitou, zelenohměhou až hnědou stélkou. Roste obvykle na zemi, v příkopech v hornatých krajinách na vřesovité půdě, na vlhkých lesnatých kopcích mezi mechem a trávou.  

Protože je jedním z nejlepších přírodních antibiotik bývá též nazýván přírodní penicilín účinný proti mnoha choroboplodným bakteriím a virům. Údajně dokáže brzdit (i když bohužel ne zastavit) i množení viru HIV a eliminovat bakterii helicobacter pylori. Je možné jej používat samostatně nebo ve směsích s dalšími bylinami (Sléz maurský, Yzop lékařský, Měsíček lékařský) a to nejen pro jeho antibakteriální a antivirové vlastnosti.
Účinné látky: 50% membránový sliz - polysacharid lichenin (lineární glukan podobný celulóze), který se však v horké vodě rozpouští. Izolichenin - polysacharid podobné chemické stavby jako škrob. Lišejníkové kyseliny : lichesterová, protolichesterová, cetrarová, protocetrarová, fumaroprotocetrarová, usninová, Pektiny, Sliz, Jód, Vitamíny A a B1. 
Účinky se jedná o mimořédně vzácnou bylinu. Lišejníkové kyseliny se pro své antibiotické účinky z Lišejníku islandského též izolují a přidávají se do antibiotických mastí a zásypů. Slizy chrání sliznice zažívacího traktu, hořké kyseliny zlepšují chuť k jídlu. Užívání těchto látek je velmi vhodné při suchých dráždivých zánětech ústní dutiny, hrdla a při zánětlivých chorobách trávicího ústrojí. Hořce chutnající lišejníkové kyseliny napomáhají vylučování žaludeční šťávy a trávicích enzymů, a tím zlepšují trávení a vstřebávání živin. Přispívají k lepší látkové přeměně. Lišejníkové kyseliny, zejména fumaroprotocetrarová, protolichesterová a usninová, mají výrazný antibiotický účinek proti mnoha druhům bakterií, čímž přispívají k sanaci zánětlivých onemocnění ústní dutiny, hltanu a trávicí soustavy. Proto se Lišejník islandský užívá při gastroenteritidách, průjmech, žaludečních a střevních katarech. Pro svůj obsah hořkých látek se používá při nechutenství (zmnožuje tvorbu žaludečních šťáv a tonizuje). Je rovněž vynikajícím prostředkem na posílení organismu při celkové tělesné slabosti a po vyčerpávajících chorobách. Zlepšuje chuť k jídlu, jelikož přispívá při léčbě poruch trávení.  Slizové látky chrání sliznice hltanu a horních cest dýchacích. Lišejník islandský se proto užívá při katarech dýchacích cest a při zahlenění. Pro vysoký obsah jódu příznivě ovlivňuje i činnost štítné žlázy. Pro svoje výborné účinky se využívá v pediatrii a geriatrii. Lišejníkislandský se tradičně používá při zánětech v ústní dutině a při zánětech horních cest dýchacích.  Podporuje vykašlávání, je vhodný při katarech dýchacích cest, hltanu a astmatu.

 
Čaj z lišejníku je vynikající při průjmech,  při zánětu žaludku (gastroenteritidě) i při žaludečních a střevních katarech. Používá se také,  při nechutenství k povzbuzení chuti k jídlu, jelikož stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a trávicích enzymů, čímž posiluje činnost žaludku a tím zlepšuje trávení i vstřebávání živin a přispívá tak k lepší látkové výměně. Nejčastěji se  používá na suchý kašel, při infekcích dýchacích cest a na zahleněné trubice. Je možné jej používat samostatně nebo ve směsích s dalšími bylinami (Sléz maurský, Yzop lékařský, Měsíček lékařský) a to nejen pro jeho antibakteriální a antivirové vlastnosti.  Lišejník islandský obsahuje sacharidy - slizy, které mají schopnost vázat na sebe vodu a vytvářet vazké roztoky, čímž napomáhají při ředění a vykašlávání hlenu z trubic. Při suchém kašli vytvoří na podrážděných sliznicích povlak, který je chrání a zároveň přispívá k jejich zklidnění. To je také důvod, proč jej tradiční léčitelství doporučuje i při bronchitidě a astmatu. Lišejník islandský může pomoci  preventivně: Při dráždění ke kašli a chrapotu,  V klimatizovaných místnostech, kde suchý vzduch vysušuje sliznice dýchacích cest, musíte-li v zaměstnání hodně mluvit a namáhat hlasivky. Pro vnitřní užití se připravuje macerát  z 1 kávové lžičky na 2 dcl chladné vody  a louhuje se  6 - 8 hodin za studena. Při vaření se slizy z větší části rozloží a tedy zničí. Užívá se 3 - 5x denně anebo jej můžete přidávat po lžíci do čajového nápoje, připraveného ze směsi dalších bylinek. Zevně aplikuje se na špatně se hojící rány.V terapeutických dávkách nemá Lišejník islandský žádných nežádoucích účinků a je vhodný i pro přecitlivělé pacienty.
Při mnohonásobném překročení terapeutické dávky může vyvolat nevolnost, případně průjmy a závratě.
Kvalitní islandský lišejník můžete koupit v e-shopu : www.exherbis.cz


Z lišejníku islandského je možné připravit i mnoho různých léčebných prostředků.

Lišejníkový sirup : 

Do 250 ml vody vsypte 15 gramů islandského mechu a nechte 10 minut nasáknout. Pak krátce povařte cca 2 minuty a nechte stát 2 hodiny na teplém místě. Přeceďte a lišejník zalijte dalšími 250 ml vody a opět 2 minuty povařte, odstavte a též nechte stát 2 hodiny. Sceďte a obě tekutiny spojte. Přidejte 500 g cukru a 500 g medu. Ohřejte na maximálně 60°C a míchejte dokud se cukr s medem nerozpustí a celý sirup zhomogenizuje. Nalijte do vypařených lahví a uskladněte v chladu. Užívejte při potížích se sliznicemi 3 x denně 1/2 čajové lžičky po jídle.

Ovesná kaše s lišejníkem: 

50g sušeného lišejníku a 3 polévkové lžíce ovesných vloček vmíchejte do 1 litru studené vody. Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni probublávat až se odpaří cca polovina tekutiny. Přeceďte a užívejte v menších dávkách v průběhu dne. 

1 komentář: