
Dále můžeme najít i bílkoviny, vitamíny B, C a K, minerální látky (draslík, železo a fosfor) a stopové prvky - selen, zinek, bor.
Zajímavá je i obsahem kyseliny listové podporující růst mladých buněk a přírodní. antibioticky působící látkou - pleurotinem

- od příznivého působení při zvýšené hladině cholesterolu a cukru v krvi - za což je zodpovědný právě mevinolin, který navíc ještě brání poškození věnčitých tepen a srdečního svalu.
Glukany ve spojení s dalšími obsaženými účinnými látkami působí příznivě v mnoha oblastech od osob postižených rakovinou, přes nemocné s kardiovaskulárními chorobami ( mozková příhoda, infarkt), astmatiky, alergiky.
Pokud trpíte osteoporozou, artritidou nebo zánětlivými onemocněními, je pro Vás hlíva to pravé, co by jste měli zařadit do jídelníčku.

Obvyklá doporučená denní dávka je 5 - 10 g sušené houby, kterou je možné konzumovat přímo - její chuť je vcelku příjemná, nebo podrcenou přimíchat do libovolného pokrmu.
Pro posílení imunity, se doporučuje denně 50 - 100 gramů čerstvé houby, kterou lze připravit na mnoho způsobů.
Koupit se samozřejmě dají kapsle plněné práškovanou houbou, které máte hned po ruce
Čerstvou hlívu lze zakoupit po většinu roku v běžných obchodech a zařadit ji tak pravidelně do jídelníčku.
Vyzkoušet můžete například:
Bramborový guláš z hlívy ústřičné
Na 3 - 4 porce300 g čerstvé hlívy nakrájejte na větší kousky
2, na kostičky nakrájené cibule zpěňte na oleji,
přidejte na kousky nakrájenou hlívu a podlijte trochou vody, jen aby byla houba ponořená.
Přidejte 1 lžíci oblíbeného gulášového koření,
2 lžíce sladké papriky,
lžičku Chilli a 15 minut poduste.
Pak přilijte jeden litr vody, přidejte 6 středně velkých brambor nakrájených na kostičky, osolte podle chuti a vařte až brambory změknou.
Na závěr můžete zahustit braborovými vločkami, nebo obvyklou jíškou.
Nebo rychlé:
Hlívové placky s hermelínem
Na 2 porce
100 g čerstvé, na drobno nakrájené hlívy ústřičné
1 méně zralý hermelín nakrájený na malé kostičky
2 vejce
2 dcl mléka
4 vrchovaté lžíce hladké mouky
Lžička himalájské černé soli
Lžička drceného estragonu
Sůl ( třeba himalájská růžová) podle chuti
Vejce rozmícháme s mlékem, moukou a kořením do hladkého řidšího těstíčka, vmícháme nakrájenou hlívu a nakonec pokrájený hermelín.
Lžící dávkujeme placičky a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat