neděle 3. července 2016

Hlíva ústřičná - pravidelná dávka pro podporu imunity | exherbis.cz

Hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus je dřevokazná houba, která roste na mrtvých i živých kmenech listnatých stromů a která se v dnešní době i hojně pěstuje, včetně domácích tzv. "hlívových zahrádek"

Hlíva ústřičnáV plodnicích se nachází lovastatin mevinolin, lektin , ale hlavními a pro imunitu nejdůležitějšími látkami jsou: glukany.

 Dále můžeme najít i bílkoviny, vitamíny B, C a K, minerální látky (draslík, železo a fosfor) a stopové prvky - selen, zinek, bor.

Zajímavá je i obsahem kyseliny listové podporující růst mladých buněk a přírodní. antibioticky působící látkou - pleurotinem

Hlíva ústřičnáLéčebné účinky hlívy ústřičné jsou velmi široké

- od příznivého působení při zvýšené hladině cholesterolu a cukru v krvi - za což je zodpovědný právě mevinolin, který navíc ještě brání poškození věnčitých tepen a srdečního svalu.


Glukany ve spojení s dalšími obsaženými účinnými látkami působí příznivě v mnoha oblastech od osob postižených rakovinou, přes nemocné s kardiovaskulárními chorobami ( mozková příhoda, infarkt), astmatiky, alergiky.

Pokud trpíte osteoporozou, artritidou nebo zánětlivými onemocněními, je pro Vás hlíva to pravé, co by jste měli zařadit do jídelníčku.
 
https://www.exherbis.cz/Hliva-Ex-Herbis-100-tbGlukanům je připisován i imunitu posilující účinek a tak je hlíva velmi vhodná jako prevence, případně potravinová podpora léčby při chřipkách, angínách či nahlazení.

Obvyklá doporučená denní dávka je 5 - 10 g sušené houby, kterou je možné konzumovat přímo - její chuť je vcelku příjemná, nebo podrcenou přimíchat do libovolného pokrmu.

Pro posílení imunity, se doporučuje denně 50 - 100 gramů čerstvé houby, kterou lze připravit na mnoho způsobů.

Koupit se samozřejmě dají kapsle plněné práškovanou houbou, které máte hned po ruce


Čerstvou hlívu lze zakoupit po většinu roku v běžných obchodech a zařadit ji tak pravidelně do jídelníčku.

Vyzkoušet můžete například:


Bramborový guláš z hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná guláš

Na 3 - 4 porce

300 g čerstvé hlívy nakrájejte na větší kousky

2, na kostičky nakrájené cibule zpěňte na oleji,

přidejte na kousky nakrájenou hlívu a podlijte trochou vody, jen aby byla houba ponořená.

Přidejte 1 lžíci oblíbeného gulášového koření,

2 lžíce sladké papriky,

lžičku Chilli a 15 minut poduste.

Pak přilijte jeden litr vody, přidejte 6 středně velkých brambor nakrájených na kostičky, osolte podle chuti a vařte až brambory změknou.

Na závěr můžete zahustit braborovými vločkami, nebo obvyklou jíškou.

Nebo rychlé:

Hlívové placky s hermelínem

hlíva ústřičná - placky

Na 2 porce

100 g čerstvé, na drobno nakrájené hlívy ústřičné

1 méně zralý hermelín nakrájený na malé kostičky

2 vejce

2 dcl mléka

4 vrchovaté lžíce hladké mouky

Lžička himalájské černé soli

Lžička drceného estragonu

Sůl ( třeba himalájská růžová) podle chuti

Vejce rozmícháme s mlékem, moukou a kořením do hladkého řidšího těstíčka, vmícháme nakrájenou hlívu a nakonec pokrájený hermelín.

Lžící dávkujeme placičky a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat