Artyčok kardový/ Artyčok zeleninový | exherbis.cz
Artyčok kardový/ Artyčok zeleninový | exherbis.cz
(Cynara cardunculus nebo Cynara scolymus)
je teplomilná trvalka s lodyhou přesahující jeden metr. Přízemní listy
rostou v růžici, jsou lodyžní, střídavé, velké, šťavnaté, široce
vejčité, peřenoklané. Kulovité zákrovy jsou tvořeny masivními listeny,
jsou tlusté a neostnaté.
Plodem je nažka.
Z původního planého artyčoku byly vyšlechtěny dva typy kulturních
rostlin, artyčok zeleninový, pěstovaný pro jedlé květní úbory, a artyčok
kardový, u něhož se jedí stonky a listy.
Bylina
pochází ze Středomoří, kde se pěstuje pro nedozrálé úbory, používané
jako zelenina.Artyčoku se daří i u nás v teplejších oblastech, ve
kterých se pěstuje vinná réva, protože nesnáší mrazy pod -10 stupňů
Celsia. Produkce pro sběr listu není na mráz tak citlivá
Pro
účely kulinářské seřezáváme a sklízíme dosud nerozkvetlé květní úbory,
které mají mohutné vyvinuté masité lůžko a dužnaté zákrovní listeny. Pro
účely bylinářské sbíráme list během květu v červenci a srpnu..
Hlavní
obsahové látky: hořčina cynarin, flavonidy, sliz, organické kyseliny,
inulin, tanin, organické soli, vitamíny A a B, flavony a další účinné
látky
Droga
patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči a
také její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování
škodlivin močí. Snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným doplňkovým
léčivem při diabetu. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách. Má také
výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých
ekzémů. Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a je také
doporučována při poruchách její funkce. Celkově zlepšuje trávení a
látkovou výměnu.
Produkty s obsahem artyčoku:
Z čajových forem je nejúčinnější odvar, získaný asi dvouminutovým vařením. Podává se čtyřikrát denně jeden šálek.
Vhodné jsou kombinace s řepíkem, jablečníkem, tymiánem, třezalkou, řebříčkem, meduňkou a dobromyslí.
Velmi
dobrý účinek má odvar čerstvého kořene artyčoku ve víně. Je to lék
velice starý, který kromě již popsaných účinků také odstraňuje
nepříjemný pach těla, především v podpaží, jak popisuje už Matthioli.
Odvar se připravuje následovně: osmdesát gramů čerstvého kořene se
zalije 1 litrem červeného, nekonzervovaného vína a nechá se krátce
přejít varem. Po pomalém vychladnutí se uloží do chladna, ovšem ne do
chladničky.
Užívá se 3krát denně jedna polévková lžíce po dobu 15 dní,
pak se udělá 14 dní přestávka a opět se 15 dní užívá. Celá kúra trvá 30
dní. Z artyčoků se dokonce vyrábějí alkoholické i nealkoholické nápoje.
Zajímavost: Pozitivní
účinky artyčoku již zdokumentoval Aristotelův žák ve 4.stol př.n.l. Ve
starém Římě byly artyčoky důležitým jídlem při hostinách pro dobrý
účinek na trávení.
Vnitřní užití: V roce 1933 vědecký výzkum potvrdil, že artyčok zvyšuje
produkci žluči v játrech a podporuje její vylučování do dvanácterníku.
Tohoto účinku se využívá při léčbě poruch trávení. Artyčok se proto
využívá jako cholagolum, při zánětech žlučníku a žlučových cest,
diuretikum a chorobách ledvin.

Lze jej použít také v kombinaci s jinými
bylinkami k detoxikaci organismu, při artritidě a revmatismu. Pomáhá
také proti stařecké cukrovce.
Žádné komentáře:
Okomentovat