Hledání:

pátek 22. května 2015

Koktejl na odvodnění a snížení vysokého krevního tlaku | exherbis.cz



Nastal čas jarních a letních teplot a tak je vhodné doplňovat tekutiny i osvěžujícími nápoji podporujícími naše zdraví. Dnešní recept krom mnoha jiných léčivých účinků hlavně pomáhá zabránit nadměrnému zadržování tekutin v organismu a tím eliminovat otoky nohou, tak časté v horkém počasí a současně napomůže i regulaci vysokého krevního tlaku.
Na litr nápoje budete potřebovat jeden grapefruit, jeden citron, dvě lžíce panely nebo medu a dvě snítky čerstvé máty.
Grapefruit je hořké a přitom lahodné ovoce. Dužina obsahuje malé množství sacharidů a minimum proteinů a lipidů. V grapefruitech je hojně zastoupen vitamin C průměrně 34 mg/100 g a dále minerály vápník, hořčík a draslík, kterého je poměrně velké množství, a naopak sodík v nich zcela chybí, což napomáhá odvodnění a snižuje otoky, způsobené zadržováním nadbytečné vody v organismu.
Pektin, rozpustná rostlinná vláknina obsažená v grapefruitech chrání arterie a má proticholesterolový účinek, což se prokázalo v mnoha studiích. Obsažené flavonoidy  zlepšují proudění krve a mají antioxidační a antikarcinogenní účinek. Grapefruity jsou bohaté na terpenoid  limonen, který dává ovoci hořkou chuť a má silné antikarcinogenní účinky
Grapefruity pomáhají chránit stěny cév před ukládáním cholesterolu a jejich následným vápenatěním, které vede k rozvoji arteriosklerózy. Díky absenci sodíku a tuků a pro vysoký obsah draslíku jsou grapefruity velmi vhodné při léčbě srdečních chorob. Jejich pravidelná a hojná konzumace se doporučuje lidem trpícím vysokým krevním tlakem právě pro jejich diuretický účinek. Grapefruity pomáhají při nadbytku kyseliny močové v jakékoliv formě: dna, dnová artritida, ledvinové kameny atd. Vitamín C a flavonoidy posilují imunitní systém. Pro své pročišťující a detoxikační vlastnosti je grapefruit výborným doplňkem redukčních diet.

To že citron vyniká velkým množstvím vitaminu C, je obecně známo, ale dále obsahuje i další fytosložky, které zvyšují využití vitaminu C v organismu. Patří mezi ně kyselina citronová,  kyselina jablečná, octová a mravenčí. Následují flavonoidy, především hesperidin a diosmin v slupce a dužině citronu, které mají antioxidační a protirakovinné účinky a ochraňují kapiláry. Zvláště ve slupce silně zastoupený terpen d-limonen, má prokazatelné detoxikační a protirakovinné účinky.
Citron blahodárně působí na celé tělo, významné je jeho využití při problémech s krví. Zlepšuje vstřebávání železa ve střevech. Ředí krev, čímž chrání organismus před vznikem trombózy. Ulehčuje likvidaci odpadních látek metabolismu v krvi. Citrony by měly být součástí stravy každého, kdo trpí chudokrevností. Ačkoliv mají velmi nízký obsah železa, jsou silným antianemikem, protože synergicky působí na vstřebávání železa z jiných rostlinných zdrojů
Postup přípravy:
Grapefruit a citron oloupejte, ale ponechte maximum bílé mezi dužiny a nakrájejte na kostičky. Vložte do smoothie makeru nebo mixeru, přidejte panela, snítku čerstvé máty a cca 2 dcl vody. Rozmixujte a poté doplňte čistou vodou do 1 litru.
Servírujte chlazené a ozdobené čerstvou mátou.

Žádné komentáře:

Okomentovat