Nastal čas jarních a
letních teplot a tak je vhodné doplňovat tekutiny i osvěžujícími nápoji
podporujícími naše zdraví. Dnešní recept krom mnoha jiných léčivých účinků
hlavně pomáhá zabránit nadměrnému zadržování tekutin v organismu a tím
eliminovat otoky nohou, tak časté v horkém počasí a současně napomůže i
regulaci vysokého krevního tlaku.
Na litr nápoje budete
potřebovat jeden grapefruit, jeden citron, dvě lžíce panely nebo medu
a dvě snítky čerstvé máty.
Grapefruit je hořké a přitom
lahodné ovoce. Dužina obsahuje malé množství sacharidů a minimum proteinů a
lipidů. V grapefruitech je hojně zastoupen vitamin C průměrně 34 mg/100 g
a dále minerály vápník, hořčík a draslík, kterého je poměrně velké množství, a
naopak sodík v nich zcela chybí, což napomáhá odvodnění a snižuje otoky,
způsobené zadržováním nadbytečné vody v organismu.
Pektin, rozpustná rostlinná vláknina
obsažená v grapefruitech chrání arterie a má proticholesterolový účinek,
což se prokázalo v mnoha studiích. Obsažené flavonoidy zlepšují proudění krve a mají antioxidační a
antikarcinogenní účinek. Grapefruity jsou bohaté na terpenoid limonen, který dává ovoci hořkou chuť a má
silné antikarcinogenní účinky
Grapefruity pomáhají chránit stěny
cév před ukládáním cholesterolu a jejich následným vápenatěním, které vede k
rozvoji arteriosklerózy. Díky absenci sodíku a tuků a pro vysoký obsah draslíku
jsou grapefruity velmi vhodné při léčbě srdečních chorob. Jejich pravidelná a
hojná konzumace se doporučuje lidem trpícím vysokým krevním tlakem právě pro
jejich diuretický účinek. Grapefruity pomáhají při nadbytku kyseliny močové v
jakékoliv formě: dna, dnová artritida, ledvinové kameny atd. Vitamín C a
flavonoidy posilují imunitní systém. Pro své pročišťující a detoxikační
vlastnosti je grapefruit výborným doplňkem redukčních diet.
To že citron vyniká velkým
množstvím vitaminu C, je obecně známo, ale dále obsahuje i další fytosložky, které
zvyšují využití vitaminu C v organismu. Patří mezi ně kyselina citronová, kyselina jablečná, octová a mravenčí. Následují
flavonoidy, především hesperidin a diosmin v slupce a dužině citronu, které
mají antioxidační a protirakovinné účinky a ochraňují kapiláry. Zvláště ve
slupce silně zastoupený terpen d-limonen, má prokazatelné detoxikační a
protirakovinné účinky.
Citron blahodárně působí na celé
tělo, významné je jeho využití při problémech s krví. Zlepšuje vstřebávání
železa ve střevech. Ředí krev, čímž chrání organismus před vznikem trombózy.
Ulehčuje likvidaci odpadních látek metabolismu v krvi. Citrony by měly být
součástí stravy každého, kdo trpí chudokrevností. Ačkoliv mají velmi nízký
obsah železa, jsou silným antianemikem, protože synergicky působí na
vstřebávání železa z jiných rostlinných zdrojů
Grapefruit a citron oloupejte, ale
ponechte maximum bílé mezi dužiny a nakrájejte na kostičky. Vložte do smoothie
makeru nebo mixeru, přidejte panela, snítku čerstvé máty a cca 2 dcl
vody. Rozmixujte a poté doplňte čistou vodou do 1 litru.
Servírujte chlazené a ozdobené
čerstvou mátou.
Žádné komentáře:
Okomentovat