Hledání:

ALFALFA - Vojtěška (Tolice setá) | exherbis.cz

ALFALFA - Vojtěška (Tolice setá) | exherbis.cz
( Medicago Sativa)
Bobovité (Fabaceae)
               
Jedná se o víceletou luštěninu, která může růst i 12 let. Vzpřímená tupě hranatá lysá lodyha dosahuje výšky 30 až 90 cm. Trojčetné řapíkaté listy jsou obvejčité, na koncích zoubkované, na bázi dlouze klínovité, palisty pak čárkovitě kopinaté. Květy má krátce stopkaté, modrofialové ( ale existují i další barevné variety) 

Kvetení této plodiny se uvádí různě, od května do září, od června do září, případně i od května do října. Květenstvím je hrozen čítající 12–15 květů.

Plody lusky šedočerné barvy se stáčejí v 1,5–3,5 závitech.                         
Semena mají ledvinovitý, ze stran zploštělý tvar a světle hnědou barvu, stará semena tmavnou. Vojtěšce se lépe daří v teplejších oblastech. Její rozvětvený kořenový systém zasahuje do hloubky i několika metrů a činí ji poměrně odolnou vůči suchu. Vyžaduje neutrální pH půdy.
 
Tolice je prastará pícnina, která obsahuje velké množství energie a bílkovin, takže je velmi výživná (téměř se vyrovná jarní trávě). 
Výhodné je tedy zkrmovat ji zvířatům, která potřebují hodně stavebních látek (rostoucí zvířata) a energie (laktující zvířata). Naopak u zvířat, která nemají velký výdej energie, není vhodná velká dávka vojtěšky, neboť vede k obezitě a zatížení ledvin, které odbourávají dusík obsažený v bílkovinách. Použitelnou částí v léčitelství je květ, sbíraný počátkem rozkvětu, případně semeno. V potravinářství a nově i v potravinových doplňcích se užívaí mladé listy.
         
Vojtěška má fyziologické účinky, tedy působí na organismus. Reguluje funkci jater, ledvin (diuretikum), ovlivňuje hladinu cukru v krvi, napomáhá růstu kostní tkáně, reguluje střevní mikroflóru (čímž může zlepšit metabolismus), působí protizánětlivě. Je schopna snižovat kyselost v trávicím traktu.
Mezi nejdůležitější obsahové látky patří enzymy proteázy (štěpící bílkoviny), lipázy (štěpící tuky), amylázy (štěpící škroboviny) a koagulázu, které sráží mléko a krev. Emulsin podporuje trávení cukrů, invertáza mění sacharózu na dextrózu,  pektináza tvoří z pevné hmoty rosol a peroxidáza má oxidační účinky. Dále obsahuje kyseliny: salicylovou, kumarovou a hroznovou, glykosid tricholin, silici, třísloviny, flavonová barviva, pryskyřice. Draslík, fosfor, hořčík a vápník. Z vitamínů A, B, C, D, E i K.  Nalezneme v ní i všech 8 pro člověka esenciálních aminokyselin.
Vojtěška je jedním z nejlepších protirevmatických prostředků. Zlepšuje metabolismus a celkově zkvalitňuje trávicí proces. Odlehčuje detoxikačním orgánům ( ledvinám a játrům) a prohlubuje práci srdečního svalu.
           
Vojtěška/Alfalfa díky svému vysokému podílu bílkovin přispívá k růstu svalové hmoty a jejímu udržení. Je tedy skvělým doplňkem především pro sportovce a fyzicky vytížené těžce pracující osoby. Bílkoviny společně s vitamínem D také přispívají k udržení normálního stavu kostí. Vojtěška má vliv na zdraví našich vlasů a nehtů. Podporuje metabolismus což může mít pozitivní vliv na řízení naší hmotnosti. Přispívá k ženskému sexuálnímu zdraví a zejména v době menopauzy je její užívání vhodné. Tradičně jsou známy její osvěžující účinky na organismus, pomáhá při vyčerpání a přináší  vitalitu. Schopnost stabilizovat hladinu cukru v krvi ocení především diabetici. Tradičně užívána jako prospěšná zdraví dolních močových cest. Lze využít k doplnění vitamínu D. Vitamín D si naše tělo vytváří samo na základě intenzity slunečního záření, proto je ho především v zimě a na jaře, ve spojení s nedostatečnou konzumací ryb v našich podmínkách nedostatek.
Nejvhodnější je podávání čerstvé šťávy cca 50 – 60 g denně, nebo až 4 x denně 2 gramy práškované natě. Můžeme konzumovat i naklíčená semínka ( ale jen ze zdrojů určených pro konzumaci, neboť osevní semena bývají chemicky ošetřená a proto jsou  pro konzumaci absolutně nevhodná)
Práškovanou nať můžete zakoupit zde:



Postup pro pěstování : 1 polévkovou lžíci semínek důkladně propláchneme, necháme okapat a zalijeme 1 litrem vlažné vody. Ráno vodu slijeme ( lze jí použít pro výrobu polévky) a semínka necháme okapat. Vložíme do sklenice uzavřeme plátěným víčkem necháme na temnějším teplém místě. Semínka 2 x denně proplachujeme ( vždy necháme okapat a opět vrátíme do sklenice) . Po 4 dnech se objeví lístečky, sklenici přemístíme na plné sluneční světlo za účelem doplnění chlorofylu. Lístky tak rychle zezelenají a jsou připraveny k okamžité spotřebě.
Vojtěška ( zvláště čerstvá šťáva)  je vhodná při jakémkoli onemocnění látkové výměny. 

Žádné komentáře:

Okomentovat