( Medicago Sativa)
Bobovité (Fabaceae)
Jedná
se o víceletou luštěninu, která může růst i 12 let. Vzpřímená tupě
hranatá lysá lodyha dosahuje výšky 30 až 90 cm. Trojčetné řapíkaté listy
jsou obvejčité, na koncích zoubkované, na bázi dlouze klínovité,
palisty pak čárkovitě kopinaté. Květy má krátce stopkaté, modrofialové (
ale existují i další barevné variety)
Kvetení této plodiny se uvádí různě, od května do září, od června do září, případně i od května do října. Květenstvím je hrozen čítající 12–15 květů.
Plody lusky šedočerné barvy se stáčejí v 1,5–3,5 závitech.
Semena mají ledvinovitý, ze stran zploštělý tvar a světle hnědou barvu, stará semena tmavnou. Vojtěšce se lépe daří v teplejších oblastech. Její rozvětvený kořenový systém zasahuje do hloubky i několika metrů a činí ji poměrně odolnou vůči suchu. Vyžaduje neutrální pH půdy.
Tolice je prastará pícnina, která obsahuje velké množství energie a bílkovin, takže je velmi výživná (téměř se vyrovná jarní trávě).
Výhodné je tedy zkrmovat ji zvířatům, která potřebují hodně stavebních látek (rostoucí zvířata) a energie (laktující zvířata). Naopak u zvířat, která nemají velký výdej energie, není vhodná velká dávka vojtěšky, neboť vede k obezitě a zatížení ledvin, které odbourávají dusík obsažený v bílkovinách. Použitelnou částí v léčitelství je květ, sbíraný počátkem rozkvětu, případně semeno. V potravinářství a nově i v potravinových doplňcích se užívaí mladé listy.
Vojtěška
má fyziologické účinky, tedy působí na organismus. Reguluje funkci
jater, ledvin (diuretikum), ovlivňuje hladinu cukru v krvi, napomáhá
růstu kostní tkáně, reguluje střevní mikroflóru (čímž může zlepšit
metabolismus), působí protizánětlivě. Je schopna snižovat kyselost v
trávicím traktu.
Mezi nejdůležitější obsahové látky patří enzymy proteázy (štěpící bílkoviny), lipázy (štěpící tuky), amylázy (štěpící škroboviny) a koagulázu, které sráží mléko a krev. Emulsin podporuje trávení cukrů, invertáza mění sacharózu na dextrózu, pektináza tvoří z pevné hmoty rosol a peroxidáza má oxidační účinky. Dále obsahuje kyseliny: salicylovou, kumarovou a hroznovou, glykosid tricholin, silici, třísloviny, flavonová barviva, pryskyřice. Draslík, fosfor, hořčík a vápník. Z vitamínů A, B, C, D, E i K. Nalezneme v ní i všech 8 pro člověka esenciálních aminokyselin.
Vojtěška je jedním z nejlepších protirevmatických prostředků. Zlepšuje metabolismus a celkově zkvalitňuje trávicí proces. Odlehčuje detoxikačním orgánům ( ledvinám a játrům) a prohlubuje práci srdečního svalu.
Vojtěška/Alfalfa
díky svému vysokému podílu bílkovin přispívá k růstu svalové hmoty a
jejímu udržení. Je tedy skvělým doplňkem především pro sportovce a
fyzicky vytížené těžce pracující osoby. Bílkoviny společně s vitamínem D
také přispívají k udržení normálního stavu kostí. Vojtěška má vliv na
zdraví našich vlasů a nehtů. Podporuje metabolismus což může mít
pozitivní vliv na řízení naší hmotnosti. Přispívá k ženskému sexuálnímu
zdraví a zejména v době menopauzy je její užívání vhodné. Tradičně jsou
známy její osvěžující účinky na organismus, pomáhá při vyčerpání a
přináší vitalitu. Schopnost stabilizovat hladinu cukru v krvi ocení
především diabetici. Tradičně užívána jako prospěšná zdraví dolních
močových cest. Lze využít k doplnění vitamínu D. Vitamín D si naše tělo
vytváří samo na základě intenzity slunečního záření, proto je ho
především v zimě a na jaře, ve spojení s nedostatečnou konzumací ryb v
našich podmínkách nedostatek.
Nejvhodnější
je podávání čerstvé šťávy cca 50 – 60 g denně, nebo až 4 x denně 2
gramy práškované natě. Můžeme konzumovat i naklíčená semínka ( ale jen
ze zdrojů určených pro konzumaci, neboť osevní semena bývají chemicky
ošetřená a proto jsou pro konzumaci absolutně nevhodná)
Práškovanou nať můžete zakoupit zde:
Postup pro pěstování : 1 polévkovou lžíci semínek důkladně propláchneme, necháme okapat a zalijeme 1 litrem vlažné vody. Ráno vodu slijeme ( lze jí použít pro výrobu polévky) a semínka necháme okapat. Vložíme do sklenice uzavřeme plátěným víčkem necháme na temnějším teplém místě. Semínka 2 x denně proplachujeme ( vždy necháme okapat a opět vrátíme do sklenice) . Po 4 dnech se objeví lístečky, sklenici přemístíme na plné sluneční světlo za účelem doplnění chlorofylu. Lístky tak rychle zezelenají a jsou připraveny k okamžité spotřebě.
Vojtěška ( zvláště čerstvá šťáva) je vhodná při jakémkoli onemocnění látkové výměny.
Kvetení této plodiny se uvádí různě, od května do září, od června do září, případně i od května do října. Květenstvím je hrozen čítající 12–15 květů.
Plody lusky šedočerné barvy se stáčejí v 1,5–3,5 závitech.
Semena mají ledvinovitý, ze stran zploštělý tvar a světle hnědou barvu, stará semena tmavnou. Vojtěšce se lépe daří v teplejších oblastech. Její rozvětvený kořenový systém zasahuje do hloubky i několika metrů a činí ji poměrně odolnou vůči suchu. Vyžaduje neutrální pH půdy.
Tolice je prastará pícnina, která obsahuje velké množství energie a bílkovin, takže je velmi výživná (téměř se vyrovná jarní trávě).
Výhodné je tedy zkrmovat ji zvířatům, která potřebují hodně stavebních látek (rostoucí zvířata) a energie (laktující zvířata). Naopak u zvířat, která nemají velký výdej energie, není vhodná velká dávka vojtěšky, neboť vede k obezitě a zatížení ledvin, které odbourávají dusík obsažený v bílkovinách. Použitelnou částí v léčitelství je květ, sbíraný počátkem rozkvětu, případně semeno. V potravinářství a nově i v potravinových doplňcích se užívaí mladé listy.
Mezi nejdůležitější obsahové látky patří enzymy proteázy (štěpící bílkoviny), lipázy (štěpící tuky), amylázy (štěpící škroboviny) a koagulázu, které sráží mléko a krev. Emulsin podporuje trávení cukrů, invertáza mění sacharózu na dextrózu, pektináza tvoří z pevné hmoty rosol a peroxidáza má oxidační účinky. Dále obsahuje kyseliny: salicylovou, kumarovou a hroznovou, glykosid tricholin, silici, třísloviny, flavonová barviva, pryskyřice. Draslík, fosfor, hořčík a vápník. Z vitamínů A, B, C, D, E i K. Nalezneme v ní i všech 8 pro člověka esenciálních aminokyselin.
Vojtěška je jedním z nejlepších protirevmatických prostředků. Zlepšuje metabolismus a celkově zkvalitňuje trávicí proces. Odlehčuje detoxikačním orgánům ( ledvinám a játrům) a prohlubuje práci srdečního svalu.
Práškovanou nať můžete zakoupit zde:
Postup pro pěstování : 1 polévkovou lžíci semínek důkladně propláchneme, necháme okapat a zalijeme 1 litrem vlažné vody. Ráno vodu slijeme ( lze jí použít pro výrobu polévky) a semínka necháme okapat. Vložíme do sklenice uzavřeme plátěným víčkem necháme na temnějším teplém místě. Semínka 2 x denně proplachujeme ( vždy necháme okapat a opět vrátíme do sklenice) . Po 4 dnech se objeví lístečky, sklenici přemístíme na plné sluneční světlo za účelem doplnění chlorofylu. Lístky tak rychle zezelenají a jsou připraveny k okamžité spotřebě.
Vojtěška ( zvláště čerstvá šťáva) je vhodná při jakémkoli onemocnění látkové výměny.
Žádné komentáře:
Okomentovat