Hledání:

pondělí 1. června 2015

Jemný bezinkový rosol

Černý bez - nastalo období květu této naší tradiční léčivé byliny a tak je vhodná doba připravit si některý z oblíbených tradičních receptů a nebo naopak vyzkoušet něco méně obvyklého.
Můžete například vyzkoušet jemný bezinkový rosol, který můžete použít na pečivo místo marmelády, nebo třeba do jogurtu a nebo jen tak.
Budete potřebovat :
200 g květů černého bezu ( s minimem stonků, jen vrcholky květenství)
4 citrony
6 pomerančů
1/2 kg cukru
2 balíčky želírfixu 1 : 2

Postup: Květy neoplachujeme, naskládáme je do hrnce se širším dnem, poklademe jedním, na plátky nakrájeným, citronem. Pokud je z vlastní úrody nebo Bio - ponechte i kůru, jinak ho oloupejte.
Zalijte cca 3 litry vody, tak by byly květy ponořeny. Je třeba květy zatížit například mělkým talířem, aby zůstaly ponořené. Nechte louhovat 24 hodin.
Druhý den, vyndejte zátěž, přidejte oloupané a na plátky nakrájené pomeranče a přiveďte k varu, a vařte cca 15 minut. Vařečkou promačkávejte květy a pomeranče, tak aby se rozvolnila dužina. Jakmile jsou citrusy rozvařené, zceďte přes cedník do čistého hrnce a přidejte cukr do kterého jste rozmíchali 2 sáčky želírfixu 1 : 2.

Za stáleho míchání vařte až začne hmota houstnout . Pak přidejte koření dle chuti např. kardamon a skořici a na závěr, když už je téměř hotovo, přidejte šťávu ze 3 zbylých citronů a lžičku kyseliny citronové.

Plňte do čistých a vypařených skleniček a obraťte na víčko.
Pak už jen zbývá popřát dobrou chuť.


2 komentáře: