Hledání:

Artyčok kardový/ Artyčok zeleninový | exherbis.cz

Artyčok kardový/ Artyčok zeleninový | exherbis.cz (Cynara cardunculus nebo Cynara scolymus)

je teplomilná trvalka s lodyhou přesahující jeden metr. Přízemní listy rostou v růžici, jsou lodyžní, střídavé, velké, šťavnaté, široce vejčité, peřenoklané. Kulovité zákrovy jsou tvořeny masivními listeny, jsou tlusté a neostnaté. 
Plodem je nažka. Z původního planého artyčoku byly vyšlechtěny dva typy kulturních rostlin, artyčok zeleninový, pěstovaný pro jedlé květní úbory, a artyčok kardový, u něhož se jedí stonky a listy.
   
Bylina pochází ze Středomoří, kde se pěstuje pro nedozrálé úbory, používané jako zelenina.Artyčoku se daří i u nás v teplejších oblastech, ve kterých se pěstuje vinná réva, protože nesnáší mrazy pod -10 stupňů Celsia. Produkce pro sběr listu není na mráz tak citlivá
   
Pro účely kulinářské seřezáváme a sklízíme dosud nerozkvetlé květní úbory, které mají mohutné vyvinuté masité lůžko a dužnaté zákrovní listeny. Pro účely bylinářské sbíráme list během květu v červenci a srpnu..
Hlavní obsahové látky: hořčina cynarin, flavonidy, sliz, organické kyseliny, inulin, tanin, organické soli, vitamíny A a B, flavony a další účinné látky
   
Droga patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči a také její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným doplňkovým léčivem při diabetu. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách. Má také výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů. Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a je také doporučována při poruchách její funkce. Celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu.

Produkty s obsahem artyčoku:


Z čajových forem je nejúčinnější odvar, získaný asi dvouminutovým vařením. Podává se čtyřikrát denně jeden šálek.
  
Vhodné jsou kombinace s řepíkem, jablečníkem, tymiánem, třezalkou, řebříčkem, meduňkou a dobromyslí.
Velmi dobrý účinek má odvar čerstvého kořene artyčoku ve víně. Je to lék velice starý, který kromě již popsaných účinků také odstraňuje nepříjemný pach těla, především v podpaží, jak popisuje už Matthioli. 

Odvar se připravuje následovně: osmdesát gramů čerstvého kořene se zalije 1 litrem červeného, nekonzervovaného vína a nechá se krátce přejít varem. Po pomalém vychladnutí se uloží do chladna, ovšem ne do chladničky. 
Užívá se 3krát denně jedna polévková lžíce po dobu 15 dní, pak se udělá 14 dní přestávka a opět se 15 dní užívá. Celá kúra trvá 30 dní. Z artyčoků se dokonce vyrábějí alkoholické i nealkoholické nápoje.

Zajímavost: Pozitivní účinky artyčoku již zdokumentoval Aristotelův žák ve 4.stol př.n.l. Ve starém Římě byly artyčoky důležitým jídlem při hostinách pro dobrý účinek na trávení.

Vnitřní užití: V roce 1933 vědecký výzkum potvrdil, že artyčok zvyšuje produkci žluči v játrech a podporuje její vylučování do dvanácterníku. Tohoto účinku se využívá při léčbě poruch trávení. Artyčok se proto využívá jako cholagolum, při zánětech žlučníku a žlučových cest, diuretikum a chorobách ledvin. 
Lze jej použít  také v kombinaci s jinými bylinkami k detoxikaci organismu, při artritidě a revmatismu. Pomáhá také proti stařecké cukrovce.





Žádné komentáře:

Okomentovat