Hledání:

neděle 1. února 2015

Detoxikace organismu – úleva od mnoha potíží



Cítíte se unaveni, bolí Vás hlava či máte pocit, že to nejste vy? Možná máte organismus přes příliš zanesený toxiny z látkové výměny, nevhodné stravy plné aditiv, barviv a podobných vylepšovačů moderních potravin. Už v historii křesťané touto roční dobou drželi půst, který krom náboženských důvodů, hlavně přispíval i k očistě organismu po zimě a připravoval ho na jarní aktivitu. 

Jednou z nejvyhlášenějších potravin očišťující organismus od škodlivin je červená řepa. Je mimořádně ceněna při různých krevních chorobách a při nádorovém onemocnění. Šťáva působí protirevmaticky a má schopnost na sebe vázat radioaktivní látky a těžké kovy a vylučovat je z organismu. Podporuje látkovou výměnu, detoxikuje játra, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zlepšuje stav nemocných postižených boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Vyživuje nervy a zlepšuje mozkovou činnost. Přes všechny tyto pozitivní účinky, zůstává červená řepa tak trochu na okraji zájmu. 
My Vám přinášíme chutný recept na detoxikační pyré z červené řepy. Pokud ho budete konzumovat pravidelně, alespoň po dobu 10-ti dnů, ucítíte příliv energie a pokud se po tuto dobu vystříháte tučných, sladkých a pšeničných jídel, podpoříte očistný účinek tohoto pokrmu.

Budete potřebovat:
1 středně velkou bulvu červené řepy
1 pomeranč
1 polévkovou lžíci Chia semínek
1 dcl hustého kokosového mléka

Pomeranč doplní vitamin C a bioflavonoidy.

Chia semínka dodají minerály a koncentrovanou energii, ale tou nejdůležitější vlastností Chia semínek je, že zpomalují vliv cukrů na trávicí systém. Jsou schopna absorbovat ve vodě více než 9 násobek svého objemu a vytvořit gel. Ten se stává faktickou fyzickou bariérou mezi sacharidy a trávicími enzymy a způsobuje pomalý přestup sacharidů do těla. Sacharidy se pomaleji mění na glukózu. To znamená, že energie z potravy se uvolňuje postupně a vede k jejímu lepšímu využití. Sacharidy jsou palivem pro výrobu energie v našem těle. Prodloužením doby jejich přeměny na jednoduchý cukr se stabilizují metabolické změny. Vyrovnávání hladiny cukru v těle umožňuje rovnoměrnější zásobování těla energií, což krom jiného oddaluje pocit hladu.
Kokosové mléko dodá lahodnou chuť, ale také vápník, vlákninu, zdravý tuk a cukry pro postupné uvolňování za pomoci Chia semínek.

Červenou řepu oloupejte, běžnou škrabkou na brambory a nakrájejte na malé kostičky ( čím menší, tím lepší), přidejte oloupaný a na kousky nakrájený pomeranč, Chia a vše zalijte kokosovým mlékem. Použijte Smoothie Maker, nebo jiný přístroj pro výrobu koktejlů.
Za chvíli je hotovo.

Nahraďte tímto pyré hlavní jídlo a uvidíte, že budete po obědě plni elánu a dobré nálady. A jako bonus Vám zůstane neočekávaně nasládle příjemná chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat