![Yzop Yzop](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5NzQ-xWgFqAoA_TaxwO8bumLbo4sPs0RZxrP1LaYlcGC5CKetDurFT04TPki6TpvLfsO6TRxYUQ9gdn9MBqJfPLS2Pep5zCgsLugS3Qpc_0w9n_QR_ya1Od1C5v-uIF0bwcZGN7iGgK3J/s200/yzop_B.jpg)
Obsahuje silice, flavonové glykosidy, minerály, pryskyřice a daší látky, které jí propůjčují mimořádné vlastnosti zvláště pro léčbu průdušek.
Desinfekční až antibiotické působení v dýchacích cestách, se osvědčuje při mnoha typech respiračních onemocnění.
Nastává čas květu Yzopu a tak je ideální doba na výrobu sirupu z čerstvých kvetoucích výhonků.
Pro zvýšení komplexního účinku, používáme pro výrobu sirupu i, ve stejné době kvetoucí, Dobromysl, která je velmi účinná při zahlenění a při suchém, dráždivém kašli.
![Dobromysl Dobromysl](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKtT_7LVLJgrvf1VMl0Sue73EEprqdM0pAfElhjmhy6o-m5kGWyFdfBw2zWX7mNH2s0Zp9OOQbRi8LEAkVYGNu8Thr1Geg8mjSGe0gg9v0P3T0g2OUoV9rSBCgjvsLCMU5xIxyfFAgHj1N/s200/Dobromysl_2.jpg)
Druhý den přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
Odstavíme a necháme stát další 4 hodiny.
Zcedíme přes jemné síto, přidáme 1 kg cukru a vaříme za stálého míchání až se objem zredukuje zhruba na 1 litr a získá hustější konzistenci.
Plníme do vypařených lahví a obrátíme na víčko - podobně jako marmelády, jen je potřeba lahve zajistit proti pádu.
V případě nemoci pak užíváme 1 lžíci sirupu 3 - 5 x denně.
To musí i chutnat ne jen léčit
OdpovědětVymazat