Lichořeřišnice větší je velmi oblíbená letnička, které je ozdobou zahrady, pro své krásné květy.

Ale prokázaný je i účinek proti různým typům bakterií jako jsou stafylokoky, streptokoky, E.Coli, salmonela a další.
Čerstvá rostlina má lehce štiplavou chuť a lze ji konzumovat celou například v salátech a podobně.
Pokud jí máte více, nebo chcete vyzkoušet něco méně tradičního, vyrobte si Lichořeřišnicové pesto, které můřete použít například na těstoviny, nebo jako omáčku ke grilovanému masu.

cca 40 - 50 g čerstvých listů a květů lichořeřišnice, můžete přidat i čerstvá semena, pokrájejte na prkénku na menší kousky.
1 červenou cibuli nakrájenou na kostičky
Promíchejte a vsypte do sekáčku nebo smoothie makeru, nebo jiného mixéru a přidejte 1/2 čajové lžičky černé soli
Přidejte 5 polévkových lžic konopného oleje a 5 polévkových lžic červeného vína
A rozmixujte do hladka.
Pesto je připravené za chvilku a je určeno k přímé konzumaci .
Musím počkat až si ji na příští rok vypěstuji zatím ji mám málo.Do okurkového salátu výborná
OdpovědětVymazat