Hledání:

úterý 26. dubna 2016

Kalísie vonná - nenáročná léčivka pro každého | exherbis.cz

Kalísie vonnáCallisia fragrans z čeledi Commeliaceae je teplomilná vytrvalá rostlina která může, za otimálních
podmínek, dorůst až jednoho metru . V pokojových podmínkách bývá obvykle menší, ale to jí nic neubírá na léčivých obsahových látkách.
Ty podrobili výzkumu vědci USA a Kanady, stejně tak , jako jejich kolegové z Ruska, kde profesor Semenov zkoumal tento, rusky zvaný, "zlatý vlas"  v osmdesátých letech minulého století v Irkutském lékařském institutu.

Kalísie vonnáRostlina je zajímavá po všech stránkách a lidoví léčitelé ji nazývají "domácí ženšen" ačkoli s rostlinami rodu Panax, nemá botanicky nic společného.

Už její stavba je velmi netypická, krom hlavního stonku s horní růžicí listů, vyráží z kolének tzv. vodorovné výhony, jsou také zakončené růžicí listů. Tyto boční výhony, se používají hlavně k hřížení, případně řízkování a po dosažení optimálního věku, což poznáme, že výhon změní barvu na fialovou, jsou hlavním zdrojem pro přípravu léčivých přípravků.



Hlavními, dosud identifikovanými, účinnými látkami jsou zvláště flavonoidy kvercerin a kaempferol, fytosteroly, alkaloidy, glykosidy, polysacharidy, vitamíny B, C, PP a minerální a stopové prvky - železo, bor, chrom, vanad, měď,  a selen.
Kvercerin - uvolňuje křeče, působí antioxidačné a diureticky, čímž zbavuje tělo nadměrných tekutin. Hlavní užitek přináší při léčbě alergií, různého původu, pomáhá při zvýšené krvácivosti a tzv. lomivosti kapilár, což se projevuje například vznikem nevzhledných žilek. Diuretický účinek působí příznivě při zánětech ledvin, revmatismu, některých kardiovaskulárních chorobách. Pozitivní vliv se oprojevuje dokonce i při některých očních chorobách anebo infekcích.
Kalísie vonnáKaempferol zpevňuje cévy , působí protizánětlivě, podporuje vyloučení toxických látek z organismu, což se využívá i při odvykání závislosti na alkoholu nebo nikotinu. Pomáhá při léčbě zánětů, narušené funkci močového měchýře a alergiích.
Flavonoidy zlepšují vstřebávání vitamínu C, zlepšují regeneraci včetně hojení ran a popálenin. Vnitřně působí regeneračně při zánětech žaludku a dvanácterníku, působí žlučopudně a diureticky. Využívají se i pro léčbu brochiálního astmatu a plicních chorob.
Fytosteroly působí estrogenně, antibakteriálně, protiskleroticky a v některých případech i protirakovinně. Zvláště při při léčbě ženských pohlavních orgánů, prsu, plic, štítné žlázy, žaludku a konečníku. Využívají se i při léčbě endokrinníchporuch, při poruše látkové výměny a nemocech prostaty.

Pro přípravu domácí prostředků je vhodné bylinu nejprve upravit tzv. metodou dle Filatova. Ruského vědce, který popsal metodu biogenních stimulátorů, které rostlina produkuje z tz. posledních rezerv končícího života. V praxi to znamená, že oddělené tkáně rostlin před koncem života produkují speciální bioaktivní záchranné látky.
Biogenní stimulátory získáme tak, že odříznuté masité listy, ale lépe kolénka z vodorovných výhonů uložíme na 5 až 7 dnů na nejchladnější místo v lednici a teprve poté dále zpracováváme.

Rozmělněné kousky masitých listů používáme na obklady při bolestech hlavy, vředech v nose, nebo konečníku.
K léčbě zánětu pankreatu, při diabetu, chorobách jater a trávicího ústrojí a při detoxikaci se užívá nálev, kdy se jeden, minimálně 20 cm dlouhý list, vloží do skleněné nádoby, zalije 1 litrem vroucí vody a nechá se 24 hodin louhovat.  Vzniklá tekutina se slije do tmavé sklenice. Užívá se 50 ml (pokojová teplota)  3 - 4 denně cca hodinu před jídlem.

Pro zevní použítí - zvláště k ošetření různých typů dermatoz, je vhodné připravit mast nebo krém.
Biogenně aktivní listy a lodyhy se rozmělní a vylisuje se šťávy, která se smísí s vhodným masťovým základem 1: 3. Pevné části, které zbydou po vylisování šťávy je možné vysušit a následně naložit, v poměru 1: 1, na 3 týdny do rostlinného oleje, který lze po té také použít k ošetřování podrážděné pokožky. Kosmetické přípravky je nutné uchovávat v chladu a temnu.

Nejobvyklejší je ale příprava lihové tinktury. 30 ks vyzrálých, tmavě fialových kolének z bočních výhonů se rozmělní a naloží do 1 litru 60°ethanolu, za pravidelného protřepání se nechá louhovat minimálně 2 týdny. Užívá se pro detoxikaci a zlepšení zdravotního stavu. 10 - 30 kapek ( podle hmotnosti) se rozředí 30 ml vody a užívá se hodinu před jídlem jednou až dvakrát denně, formou 30 denní kůry, po které je nutné udělat minimálně týden přestávku.

Vzhledm k tomu, že Kalísie má vysoký obsah bioaktivních látek, může v některých případech působit razantně a mít vedlejší účinky - například může dojít k poškození hlasivek, alergickým vyrážkám, otokům. Případně může vyvolávat slabost, nevolnost a průjem. Proto používejte Kalísii s rozmyslem a pokud máte oslabenou imunitu nebo se léčíte s některým závažným onemocněním, konzultujte, zvláště vnitřní, užití Kalísie s Vaším lékařem.

Rostlina se dá poměrně snadno pěstovat i v naších podmínkách jako pokojová, nebo přenosná rostlina. Má ráda teplo kolem 25°C ( v zimním období jí vyhovuje kolem 10°C ), vlhko a dostatečné světlo, ale nikoli přímý úpal. K pěstování je tedy vhodné použít samozavlažovací květináč, nemá zvláštní nároky na půdu. Jen ocení pravidelné rosení. Sazenice i vzrostlé rostliny této vyjímečné rostliny jsou k dostání na našem e-shopu.

3 komentáře:

  1. Velice zajímavá rostlinka

    OdpovědětVymazat
  2. Jako léčivka se pěstuje Kalísie vonná (Callisia fragrans)o které je i tento článek, jinak existují i další druhy Kalísie např. plazivá ( callisia repens)

    OdpovědětVymazat