![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEid10xtjALCk4pg7k6o5bkvL7wWllf0rHz4ZArSYmFjLHasvW-u4-Naij2HwVguRv_xjSoWJoK4bIhXzfZjIL4fjiwsgefv85oDcLf2RbPjjEKjcb9r_thY6gMqj4SSdTwlymnHm5MD6AKJ/s320/Jitrocelov%25C3%25BD+sirup_b.png)
Jitrocel působí protizánětlivě a rostlinné slizy zvláčňují a chrání sliznice podrážděné alergeny, nebo právě suchým kašlem.
Sirup si samozřejmě můžete koupit v každé lékárně, ale ten pravý získáte jen domácí výrobou. Není až tak složité a pustit se do něj můžete právě teď.
Nasbírejte listy jitrocele kopinatého ( je to jen s úzkými, dlouhými listy) nejlépe na vlastní zadradě, nebo v čistějších oblastech.
Důležité je listy urychleně zpracovat, nemají rády ani dlouhý transport, jakmile zhnědnou, je s nimi ámen a musíte je vyhodit.
Pokud chcete mít jistotu můžete listy zlehka propláchnout. Šťáva do sirupu se bude snáze uvolňovat pokud listy nastříháte na cca 2 cm dlouhé kousky a začnete je vrstvit do sklenice spolu s cukrem.
Do zavařovací sklenice dejte na dno cca 0,5 cm vrstvu cukru ( krupice), přisypte cca ca 1 cm vrstvu nastříhaného jitrocele a prosypte cukrem, opět jitrocel a opět prosypat. Tak postupujte až bude sklenice plná a na závěr zasypte opět cukrem tak, aby vznikla kompaktní vrstva.
Někteří autoři doporučují jitrocel pěchovat, ale mně se osvědčilo naopak jitrocel rozstříhat a prosypávat cukrem na volno, Tak aby se cukr dostal do kontaktu s maximální plochou jitrocelového listu.
Sklenici uzavřete a nechte na světle. Jak se začne uvolňovat šťáva a tvořit se sirup, jitrocel bude sesedat vlastní vahou. Po cca 14 dnech je sirup hotový, stačí ho jen scedit do čisté tmavé skleněné lahve, uzavřít a uskladnit v lednici.
Žádné komentáře:
Okomentovat