dietní vitaminová bomba a balzám pro
Vaše střeva
Co budeme potřebovat:
50 g čerstvého špenátu
1 zralý banán
Půl šálku živého jogurtu
2 polévkové lžíce bílého Psyllia
Polévkovou lžíci
javorového sirupu
Půl šálku vlažné vody
Špenát a zvláště ve své syrové, případně jen lehce tepelně upravené podobě,
je zdrojem mnoha tělu prospěšných látek.
Vyznačuje se
vysokým obsahem vitaminu A, resp. karotenoidů, které jsou tělem syntetizovány ve vitamin
A. Ve špenátu najdeme také vysoké hodnoty vitaminů skupiny B
a vitaminu C. Z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, hořčík, sodík,
vápník, železo, mangan a měď. Jejich vysoké zastoupení a vzájemný
poměr činí špenát nadmíru prospěšnou potravinou. Draslík a vápník jsou
nepostradatelné pro zdravé zuby, kosti, nervy a metabolické procesy
v lidském organismu. Železo je důležité pro krvetvorbu a okysličování
tkání. Hořčík hraje významnou roli jak pro metabolismus látek, tak pro správnou
funkci svalů, srdce, mozku, žláz s vnitřní sekrecí a pomáhá udržet
"pevné nervy". Měď udržuje dostatečnou hladinu "hormonů
blaha" v našem těle, podporuje tvorbu pigmentu, chrání před
vypadáváním vlasů a je stěžejní při tvorbě hemoglobinu. Sodík je nutný pro
správnou regulaci tělních tekutin, jeho nedostatek může vést k bolestem
hlavy a celkové únavě. Léčivé a zdraví prospěšné účinky špenátu jsou
zajištěny právě vysokým obsahem všech výše jmenovaných látek a jejich
poměru. Špenát je zeleninou, která má velice příznivý vliv na celkové
zdraví člověka, protože dokáže usměrňovat a ozdravovat široký záběr
životních funkcí. Více o špenátu se dozvíte zde:
Banány
obsahují velké množství minerálních látek a vlákninu.
V banánové dužině
převládají sacharidy jejichž konkrétní
množství se liší v závislosti na stupni zralosti. Ve 100 g dužiny jsou
cca 3 gramy vlákniny, z vitamínů stojí za zmínku především B6 – který má
významný podíl na metabolismu aminokyseliny Tryptofan a účastní se i syntézy
lipidů, mastných kyselin buněčných membrán. Při jeho nedostatku se mohou
objevit poruchy centrálního nervového systému a periferních nervů, případně
kožní potíže.
Banány
jsou také pověstné svým vysokým obsahem draslíku.
Psyllium – koncentrovaná vláknina, nabobtnáním
zvyšuje pocit sytosti a napomáhá lepšímu trávení a střevní peristaltice. Po požití vstřebá v gastrointestinálním traktu vodu, tím zvýší
objem stolice a podpoří peristaltiku střev. Používá se také k léčbě následků
úplavice, nemocí urogenitálního traktu a dehydratace způsobené akutními průjmovými
onemocněními, pomáhá proti vzniku hemoroidů, vychlípeninám a rakovině tlustého
střeva. Při redukční dietě vede k omezení chuti k jídlu, po požití
vytváří v žaludku pocit „plnosti“. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Živé jogurtové kultury podporují zdravou střevní
mikrofloru.
Postup:
Banán nakrájejte na plátky, špenát omyjte studenou
vodou a také pokrájejte.
Psylium vmíchejte to jogurtu.
Následně všechny suroviny dejte do Smoothie Makeru,
či podobního přístroje, který Vám vyrobí hladkýdezert. Pokud je mixovaná směs
příliš hustá, přidejte ještě trochu vody.
Za pár minut je hotovo. Chuť je neobvyklá, snoubí se
nasládlost banánu a javorového sirupu se “zelenou” chutí čerstvého špenátu.
Krém je optimální jako náhrada lehkého oběda. Přeji
dobrou chuť
Tak dnes jsem měla špenátový krém k obědu. Neměla jsem javorový sirup, místo něj agávový. Byla to pochoutka a ten špenát jsem tam ani necítila. Určitě si ho budu dělat častěji. Díky za dobrý tip.
OdpovědětVymazat