zdravá
a nízkokalorická detoxifikační bomba
Příznivé účinky pórku jsou známy už od starověkého Říma
Významná je jeho schopnost močopudná, čímž pomáhá odvádět škodliviny
z organismu a hodí se nejen pro různé detoxikační kůry, ale i pro lidi trpící
revmatismem, dnou či jinou obtíží způsobenou kumulací nadbytečných solí či
jiných nežádoucích látek v organismu.
V pórku je mnoho nutričně i zdravotně cenných
látek, například éterické oleje s obsahem síry, kyselina listová a samozřejmě
také vitamín C. Nechybějí v něm ani vláknina či minerály, především zinek,
mangan, selen a fosfor, důležitý stavební prvek zdravých
kostí, který také výrazně povzbuzuje
činnost mozku. Jeden průměrný pórek obsahuje zhruba osminu denní dávky draslíku
a také třetinu denní dávky kyseliny listové doporučovaných pro dospělého
člověka. Pravidelná konzumace pórku oživuje ochablá
střeva, stimuluje trávicí systém, napomáhá při nedostatku vitaminů,
chudokrevnosti, bronchiálních katarech, onemocnění jater, žlučníku a střev. Rovněž napomáhá prokrvení organismu a pozitivně
působí v prevenci křečových žil.
Svou velmi nízkou energetickou hodnotou je více
než vhodný pro redukční dietu. Sto gramů této zeleniny totiž poskytuje pouhých 193 kJ a žádný cholesterol.
Takže už víme, že pórek v kuchyni má své
místo, nejen z pohledu kulinářského, ale i zdravotního. Pokud navíc chcete opravdu něco překvapivě
chutného, rychlého a skutečně dietního zkuste následující recept.
Budete potřebovat:
Jeden pórek
Špetku soli a pokud chcete něco ostřejšího, více
prohřívajícího a současně podpořit i spalování tuků, přidejte i trochu chilli (sušené
kroužky, nebo čerstvou papričku)
Pórek nakrájejte na plátky, dejte do cca 0,75
litru studené, mírně osolené vody, přidejte opláchnutou rýži a chilli dle
chuti. Vařte cca 15 minut, než rýže změkne.
Podle chuti do solte a servírujte.
Žádné komentáře:
Okomentovat