pondělí 13. července 2015

Cukrový (dezertní meloun) - Cantaloupe


Cucumis melo

Cantaloupe 

je původem zřejmě z Íránu. První kultivace zde proběhly pravděpodobně před 5000 roky a následně (před asi 4000 lety) se rozšířily do Řecka a Egypta.
Jméno je odvozeno od Cantalupa, obce blízko Tivoli a nedaleko Říma, kde byl poprvé do Evropy dovezen a pěstován. Semínka se tenkrát dovážela z Arménie. První řádný zápis o pěstování Cantaloupe v Evropě byl však proveden až roku 1739 v Anglii ve spise Deník zahradníka autora Philipa Millera (1691–1771).
Cantaloupe je dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá stabilizovat vnitřní prostředí střev a pomáhá snižovat absorbovaný cholesterol z potravy. Dále obsahuje vitaminy z řady B se všemi jejich příznivými vlivy na sliznice, pokožku a vnitřní orgány a dále nenasycené omega 3 a 6 mastné kyseliny, které přispívají k normální funkci srdce a cévní soustavy. Nově se ukazuje pozitivní vliv ohledně regenerace očního pozadí a předcházení dalším očním nemocem. Vysoký obsah draslíku pomáhá zabraňovat otokům a udržuje správnou rovnováhu tekutin v buňkách a mezibuněčném prostoru. Což pozitivně ovlivňuje i tzv. pomerančovou kůži.   
Běžně se konzumuje čerstvý jako pochutina samotný nebo s dalším ovocem v salátech, desertech nebo zmrzlinách. Většinou se užívá bez žádné další úpravy jako součást sladkých pochutin. Při úpravě čerstvého melounu, je třeba dbát zvýšené hygieny, neboť v minulosti byla na slupce identifikována bakterie salmonely a listerie.
Cantaloupe sušený - kostky
 Sušený meloun Cantaloupe můžete bezpečně mlsat pohodlně po celý rok.
Obsahuje nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Cantaloupe je vhodným dietním doplňkem, pro vyšší obsah přírodního cukru se hodí k okamžitému doplnění potřebné energie a je třeba ho konzumovat s mírou, například jako zdravý pamlsek.
Nutriční hodnota se počítá na 100 gramů plodu. Energetická hodnota odpovídá 35 kcal, bílkovin je necelý 1 gram, tuků asi 0,2 gramů, cukrů je 8,2 gramů a vlákniny asi 0,9 gramů. Další složky jsou vitamin A a C v doporučené denní dávce, betakaroten a minerální látky v popředí s vápníkem, železem, hořčíkem, fosforem, draslíkem, sodíkem, zinkem, manganem, mědí, selenem a hlavně obsahuje velké množství vody.
Ve 100 g čerstvého melounu nacházíme (hodnoty jsou přibližné v závislosti na místě pěstování a stupni zralosti)
Sacharidy                                           8,16 g
Cukry                                                 7,86 g
Vlákninu                                            0,9g
Tuky                                                   0,19 g
Bílkoviny                                           0,84 g

Vitamíny
Vitamin A ekv.                                  169 ug             (21%)
beta-karoten                                       2020 ug           (19%)
lutein zeaxanthin                                26 ug              

Thiamin (B1)                                      0,041 mg         (4%)                                                  
Riboflavin (B2)                                  0,019 mg         (2%)
Niacin (B3)                                        0,734 mg         (5%)
Kyselina pantothenová (B5)              0,105 mg         (2%)
Vitamin B6                                        0,072 mg         (6%)
Kyselina listová (B9)                         21 ug               (5%)
Cholin                                                7,6 mg             (2%)
Vitamin C                                          36.7 mg           (44%)
Vitamin K                                          2.5 ug              (2%)

Stopové prvky
Vápník                                               9 mg                (1%)
Železo                                                0.21 mg           (2%)
Hořčík                                                12 mg              (3%)
Mangan                                              0.41 mg           (20%)
Fosfor                                                            15 mg              (2%)
Draslík                                               267 mg            (6%)
Sodík                                                 16 mg              (1%)
Zinek                                                  0.18 mg           (2%)


Cantaloupe prospívá i Vaší pleti.

Oranžová dužina je nabitá beta-karotenem, který se v organismu transformuje na vitamín A podporující čistou pleť Studie také ukazují, že vitamín A, pomáhá chránit pokožku před škodlivým UV zářením a ozonem, snižuje vnik vrásek, protože podle studií zlepšuje prožnost a elasticitu pokožku, která je následně méně náchylná ke vzniku vrásek. Proto je konzumace tohoto melounu velmi vhodná v letním období.

Žádné komentáře:

Okomentovat