Cucumis melo
Cantaloupe
je původem zřejmě z Íránu. První
kultivace zde proběhly pravděpodobně před 5000 roky a následně
(před asi 4000 lety) se rozšířily
do Řecka a Egypta.
Jméno je odvozeno od Cantalupa, obce blízko Tivoli
a nedaleko Říma, kde byl poprvé do Evropy dovezen a pěstován.
Semínka se tenkrát dovážela z Arménie. První řádný zápis o pěstování Cantaloupe v Evropě byl však proveden až roku 1739 v Anglii ve spise Deník zahradníka autora Philipa Millera (1691–1771).
Semínka se tenkrát dovážela z Arménie. První řádný zápis o pěstování Cantaloupe v Evropě byl však proveden až roku 1739 v Anglii ve spise Deník zahradníka autora Philipa Millera (1691–1771).
Cantaloupe je dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá stabilizovat vnitřní prostředí střev
a pomáhá snižovat absorbovaný
cholesterol z potravy.
Dále obsahuje vitaminy z řady B se všemi jejich příznivými vlivy na sliznice, pokožku a vnitřní orgány a dále nenasycené omega 3 a 6 mastné kyseliny, které přispívají k normální funkci srdce a cévní soustavy.
Nově se ukazuje pozitivní vliv ohledně regenerace očního pozadí a předcházení dalším očním nemocem.
Vysoký obsah draslíku pomáhá zabraňovat otokům a udržuje správnou rovnováhu tekutin v buňkách a mezibuněčném prostoru. Což pozitivně ovlivňuje i tzv. pomerančovou kůži.
Dále obsahuje vitaminy z řady B se všemi jejich příznivými vlivy na sliznice, pokožku a vnitřní orgány a dále nenasycené omega 3 a 6 mastné kyseliny, které přispívají k normální funkci srdce a cévní soustavy.
Nově se ukazuje pozitivní vliv ohledně regenerace očního pozadí a předcházení dalším očním nemocem.
Vysoký obsah draslíku pomáhá zabraňovat otokům a udržuje správnou rovnováhu tekutin v buňkách a mezibuněčném prostoru. Což pozitivně ovlivňuje i tzv. pomerančovou kůži.
Běžně se konzumuje čerstvý jako pochutina samotný nebo s dalším ovocem v salátech, desertech nebo zmrzlinách.
Většinou se užívá bez žádné další úpravy jako součást sladkých pochutin. Při úpravě čerstvého melounu, je třeba dbát zvýšené hygieny, neboť v minulosti byla na slupce identifikována bakterie salmonely a listerie.
Cantaloupe sušený - kostky |
Sušený meloun Cantaloupe můžete bezpečně mlsat pohodlně po celý rok.
Obsahuje nízký obsah nasycených tuků a
cholesterolu.
Cantaloupe je vhodným dietním doplňkem, pro vyšší obsah přírodního cukru se hodí k okamžitému doplnění potřebné energie a je třeba ho konzumovat s mírou, například jako zdravý pamlsek.
Cantaloupe je vhodným dietním doplňkem, pro vyšší obsah přírodního cukru se hodí k okamžitému doplnění potřebné energie a je třeba ho konzumovat s mírou, například jako zdravý pamlsek.
Nutriční hodnota se počítá na 100 gramů plodu.
Energetická hodnota odpovídá 35 kcal, bílkovin je necelý 1 gram, tuků asi 0,2
gramů, cukrů je 8,2 gramů a vlákniny asi 0,9 gramů.
Další složky jsou vitamin A a C v doporučené denní dávce, betakaroten a minerální látky v popředí s vápníkem, železem, hořčíkem, fosforem, draslíkem, sodíkem, zinkem, manganem, mědí, selenem a hlavně obsahuje velké množství vody.
Další složky jsou vitamin A a C v doporučené denní dávce, betakaroten a minerální látky v popředí s vápníkem, železem, hořčíkem, fosforem, draslíkem, sodíkem, zinkem, manganem, mědí, selenem a hlavně obsahuje velké množství vody.
Ve 100 g čerstvého melounu
nacházíme (hodnoty jsou přibližné v závislosti na místě pěstování a stupni
zralosti)
Sacharidy 8,16 g * Cukry 7,86 g * Vlákninu 0,9g * Tuky 0,19 g * Bílkoviny 0,84 g
Vitamíny:
Vitamin A ekv. 169 ug (21%) * beta-karoten 2020 ug (19%) * lutein zeaxanthin 26 ug
Thiamin (B1) 0,041 mg (4%) * Riboflavin (B2) 0,019 mg (2%) * Niacin (B3) 0,734 mg (5%)
Kyselina pantothenová (B5) 0,105 mg (2%) * Vitamin B6 0,072 mg (6%)
Kyselina listová (B9) 21 ug (5%) * Cholin 7,6 mg (2%)
Vitamin C 36.7 mg (44%) * Vitamin K 2.5 ug (2%)
Stopové prvky:
Vápník 9 mg (1%) * Železo 0.21 mg (2%) * Hořčík 12 mg (3%)
Mangan 0.41 mg (20%) * Fosfor 15 mg (2%)
Draslík 267 mg (6%) * Sodík 16 mg (1%) * Zinek 0.18 mg (2%)
Vitamíny:
Vitamin A ekv. 169 ug (21%) * beta-karoten 2020 ug (19%) * lutein zeaxanthin 26 ug
Thiamin (B1) 0,041 mg (4%) * Riboflavin (B2) 0,019 mg (2%) * Niacin (B3) 0,734 mg (5%)
Kyselina pantothenová (B5) 0,105 mg (2%) * Vitamin B6 0,072 mg (6%)
Kyselina listová (B9) 21 ug (5%) * Cholin 7,6 mg (2%)
Vitamin C 36.7 mg (44%) * Vitamin K 2.5 ug (2%)
Stopové prvky:
Vápník 9 mg (1%) * Železo 0.21 mg (2%) * Hořčík 12 mg (3%)
Mangan 0.41 mg (20%) * Fosfor 15 mg (2%)
Draslík 267 mg (6%) * Sodík 16 mg (1%) * Zinek 0.18 mg (2%)
Cantaloupe
prospívá i Vaší pleti.
Oranžová dužina je nabitá beta-karotenem, který se v organismu transformuje na vitamín A podporující čistou pleť
Studie také ukazují, že vitamín A, pomáhá chránit pokožku před škodlivým UV zářením a ozonem,
snižuje vnik vrásek, protože podle studií zlepšuje prožnost a elasticitu pokožku, která je následně méně náchylná ke vzniku vrásek.
Proto je konzumace tohoto melounu velmi vhodná v letním období.
Žádné komentáře:
Okomentovat