Hledání:

pondělí 13. července 2015

Cukrový (dezertní meloun) - Cantaloupe


Cucumis melo

Cantaloupe 

je původem zřejmě z Íránu. První kultivace zde proběhly pravděpodobně před 5000 roky a následně (před asi 4000 lety) se rozšířily do Řecka a Egypta.


Jméno je odvozeno od Cantalupa, obce blízko Tivoli a nedaleko Říma, kde byl poprvé do Evropy dovezen a pěstován. 

Semínka se tenkrát dovážela z Arménie. První řádný zápis o pěstování Cantaloupe v Evropě byl však proveden až roku 1739 v Anglii ve spise Deník zahradníka autora Philipa Millera (1691–1771).


Cantaloupe je dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá stabilizovat vnitřní prostředí střev a pomáhá snižovat absorbovaný cholesterol z potravy. 

Dále obsahuje vitaminy z řady B se všemi jejich příznivými vlivy na sliznice, pokožku a vnitřní orgány a dále nenasycené omega 3 a 6 mastné kyseliny, které přispívají k normální funkci srdce a cévní soustavy

Nově se ukazuje pozitivní vliv ohledně regenerace očního pozadí a předcházení dalším očním nemocem. 

Vysoký obsah draslíku pomáhá zabraňovat otokům a udržuje správnou rovnováhu tekutin v buňkách a mezibuněčném prostoru. Což pozitivně ovlivňuje i tzv. pomerančovou kůži.   


Běžně se konzumuje čerstvý jako pochutina samotný nebo s dalším ovocem v salátech, desertech nebo zmrzlinách. 

Většinou se užívá bez žádné další úpravy jako součást sladkých pochutin. Při úpravě čerstvého melounu, je třeba dbát zvýšené hygieny, neboť v minulosti byla na slupce identifikována bakterie salmonely a listerie.

Cantaloupe sušený - kostky
 Sušený meloun Cantaloupe můžete bezpečně mlsat pohodlně po celý rok.
Obsahuje nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu.

Cantaloupe je vhodným dietním doplňkem, pro vyšší obsah přírodního cukru se hodí k okamžitému doplnění potřebné energie a je třeba ho konzumovat s mírou, například jako zdravý pamlsek.


Nutriční hodnota se počítá na 100 gramů plodu. Energetická hodnota odpovídá 35 kcal, bílkovin je necelý 1 gram, tuků asi 0,2 gramů, cukrů je 8,2 gramů a vlákniny asi 0,9 gramů. 

Další složky jsou vitamin A a C v doporučené denní dávce, betakaroten a minerální látky v popředí s vápníkem, železem, hořčíkem, fosforem, draslíkem, sodíkem, zinkem, manganem, mědí, selenem a hlavně obsahuje velké množství vody.


Ve 100 g čerstvého melounu nacházíme (hodnoty jsou přibližné v závislosti na místě pěstování a stupni zralosti)

Sacharidy  8,16 g * Cukry 7,86 g * Vlákninu 0,9g * Tuky 0,19 g * Bílkoviny 0,84 g

Vitamíny:


Vitamin A ekv.  169 ug (21%) * beta-karoten  2020 ug (19%) * lutein zeaxanthin 26 ug              

Thiamin (B1) 0,041 mg (4%)  * Riboflavin (B2) 0,019 mg (2%) * Niacin (B3) 0,734 mg (5%)
Kyselina pantothenová (B5) 0,105 mg (2%) * Vitamin B6 0,072 mg (6%)
Kyselina listová (B9) 21 ug (5%) * Cholin 7,6 mg (2%)
Vitamin C 36.7 mg (44%) * Vitamin K 2.5 ug (2%)

Stopové prvky:


Vápník 9 mg (1%) * Železo 0.21 mg (2%) * Hořčík 12 mg (3%)
Mangan  0.41 mg (20%) * Fosfor 15 mg (2%)
Draslík  267 mg  (6%) * Sodík 16 mg  (1%) * Zinek 0.18 mg (2%)



Cantaloupe prospívá i Vaší pleti.

Oranžová dužina je nabitá beta-karotenem, který se v organismu transformuje na vitamín A podporující čistou pleť 


Studie také ukazují, že vitamín A, pomáhá chránit pokožku před škodlivým UV zářením a ozonem, 

snižuje vnik vrásek, protože podle studií zlepšuje prožnost a elasticitu pokožku, která je následně méně náchylná ke vzniku vrásek. 

Proto je konzumace tohoto melounu velmi vhodná v letním období.


Žádné komentáře:

Okomentovat