Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Mango patří
do rodu Mangifera, který zahrnuje přes 1000 druhů tohoto skvělého ovoce. Předpokládá
se, že pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Miliony let staré fosilie manga
byly nalezeny v Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši Mango indické je stálezelený tropický strom, dorůstající
výšky kolem třiceti metrů. Stromy jsou dlouhověké, rostou i déle než 300 let.
Květenství tvoří velké množství drobných žlutočervených kvítků, ze kterých vyrůstá
v trsu jeden až pět plodů. Na dvacet metrů vysokém
stromě vykvete přibližně čtyři miliony květů ročně, z nichž se „jen“
dvacet pět tisíc vyvine v plod. Proto je ve své domovině, tento plodný
strom vysoce ceněn, jako významný zroj potravy a živin.
Mango je nejpěstovanějším ovocem na
světě a je přezdíváno ovocem bohů. Má oválný až ledvinovitý nebo srdcovitý
tvar a je zbarvené od zelené, přeš žlutou, oranžovou, červenou až po temně
fialové odstíny Uprostřed plodu je ploché, oválné a nejedlé semeno obalené
tvrdými vlákny. Plody manga většinou měří mezi 10 a 15 cm. U některých
odrůd mohou největší plody vážit až 2 kg. Dužina zralého manga má sytě žlutou
až žlutooranžovou barvu, je velice šťavnatá a směrem ke středu vláknitá.
Chuť a vůně lehce připomíná broskev s osobitou kořeněnou vůní. Zralé
mango je měkké, na povrchu pružné a velmi citlivé na otlaky.
Středně velký plod manga
je bohatým zdrojem nejen beta-karotenu, ale také vitaminu C, E. Zralá dužina je
lehce stravitelná.V mangu je až 16 druhů karotenoidů
důležitých pro tvorbu vitaminu A. Nejhojněji je zastoupený betakaroten.
Karotenoidy jsou červené a žluté rostlinné barvivo, které se v těle mění na
vitamin A. Ten je důležitý na obnovu epitelových tkání, jako např.: pokožky a
sliznic, jež vystýlají vnitřní orgány.Karotenoidy patří mezi účinné
antioxidanty pomáhající neutralizovat volné radikály zodpovědné za buněčné
stárnutí.
Vitamin A, jehož působení je
podpořeno vitaminem C a E, je důležitý pro dobrý zrak. Konzumace manga se
doporučuje v případě, že hrozí ztráta zraku v důsledku poškození sítnice, např.
šeroslepost, atrofie zrakového nervu, trombóza tepny zásobující krví sítnici
oka.
Mango též obsahuje velké množství
tří nejúčinnějších antioxidačních vitaminů A, C a E, které brání oxidaci
lipoproteinů přenášejících cholesterol v krevním řečišti, a tím zabraňují jeho
usazování ve stěnách arterií.
Mango má diuretické (močopudné)
účinky. Je poměrně bohaté na draslík (180mg/100g), ale chudé na sodík (jen 2mg/100g).
Dále obsahuje vápník, hořčík, fosfor, železo a další. Pomáhá regulovat vysoký
krevní tlak.
Je prospěšné pro diabetiky, protože jeho
pozitivní vliv na oběhový systém pomáhá předcházet některým komplikacím
vznikajícím v důsledku této nemoci. Konzumace manga snižuje hladinu glukózy v krvi
a pozitivně ovlivňuje oběhový systém.
Konzumace manga udržuje v dobrém
stavu i pokožku. Mango přispívá k jejímu přiměřenému zvlhčování a za pomoci
beta karotenu napomáhá zdravé barvě pleti. Zvýšený přísun tohoto ovoce se doporučuje
při ekzémech, různých dermatózách, suché pokožce a proti předčasnému stárnutí pokožky.
Další pozitivní účinky manga jsou:
prevence infekcí a
nachlazení
ochrana sliznic,
například při suchém dráždivém kašli
dodává energii
pomáhá při nespavosti
způsobené stresem
zklidňuje, tlumí nervovou podrážděnost
Použití:
Mango je vynikající čerstvé, kdy si
zachová všechny své nutriční hodnoty. Lze ho konzumovat samotné, v ovocných
i zeleninových salátech, nebo oblíbených koktejlech. Používá se jako častá
přísada čatní, jako příloha ke slaným a masitým pokrmům a do omáček.
Chutné je i v kombinaci se sýrem typu camembertu nebo kvalitní sušenou
šunkou. Specifickou lahodnou chuť dodává indickým masovým i vegetariánským
směsím.
Jako
inspiraci Vám přinášíme dva jednoduché recepty jak využít pozitivní účinky,
tohoto lahodného ovoce:
Mangové lassí:
1 zralé mango
Polévková lžíce javorového sirupu
nebo medu
Špetka soli pro zvýraznění chuti
Větší špetka kardamomu
Větší špetka skořice
Mango rozkrojte, vyjměte pecku a
lžičkou vydlabejte dužinu, tu spolu s ostatními přísadami dejte do Smoothie
makeru a rozmixujte.
Pokud máte k dispozici,
servírujte ozdobené snítkou čerstvé máty.
Immunity booster (Posilovač imunity)
1 zralé mango
1 kiwi
1 velký pomeranč
1 dcl kokosového mléka
Polévková lžíce Chia semínek
Pomeranč oloupeme a nakrájíme na
kostičky, mango a kiwi rozkrojíme a lžičkou vydlabeme dužinu. Dáme do Smoothie
makeru, zasypeme Chia semínky a zalijeme kokosovým mlékem.
Vše několik minut mixujeme a
podáváme jako součást posilující snídaně nejen v období zvýšené chřipkové aktivity.
Žádné komentáře:
Okomentovat