Hledání:

neděle 8. února 2015

Mango – lahodný pomocník při nachlazení i vysokém cholesterolu.



Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Mango patří do rodu Mangifera, který zahrnuje přes 1000 druhů tohoto skvělého ovoce. Předpokládá se, že pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Miliony let staré fosilie manga byly nalezeny v Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši  Mango indické je stálezelený tropický strom, dorůstající výšky kolem třiceti metrů. Stromy jsou dlouhověké, rostou i déle než 300 let. Květenství tvoří velké množství drobných žlutočervených kvítků, ze kterých vyrůstá v trsu jeden až pět plodů. Na dvacet metrů vysokém stromě vykvete přibližně čtyři miliony květů ročně, z nichž se „jen“ dvacet pět tisíc vyvine v plod. Proto je ve své domovině, tento plodný strom vysoce ceněn, jako významný zroj potravy a živin.


Mango je nejpěstovanějším ovocem na světě a je přezdíváno ovocem bohů. Má oválný až ledvinovitý nebo srdcovitý tvar a je zbarvené od zelené, přeš žlutou, oranžovou, červenou až po temně fialové odstíny Uprostřed plodu je ploché, oválné a nejedlé semeno obalené tvrdými vlákny. Plody manga většinou měří mezi 10 a 15 cm. U některých odrůd mohou největší plody vážit až 2 kg. Dužina zralého manga má sytě žlutou až žlutooranžovou barvu, je velice šťavnatá a směrem ke středu vláknitá. Chuť a vůně lehce připomíná broskev s osobitou kořeněnou vůní. Zralé mango je měkké, na povrchu pružné a velmi citlivé na otlaky.
Středně velký plod manga je bohatým zdrojem nejen beta-karotenu, ale také vitaminu C, E. Zralá dužina je lehce stravitelná.V mangu je až 16 druhů karotenoidů důležitých pro tvorbu vitaminu A. Nejhojněji je zastoupený betakaroten. Karotenoidy jsou červené a žluté rostlinné barvivo, které se v těle mění na vitamin A. Ten je důležitý na obnovu epitelových tkání, jako např.: pokožky a sliznic, jež vystýlají vnitřní orgány.Karotenoidy patří mezi účinné antioxidanty pomáhající neutralizovat volné radikály zodpovědné za buněčné stárnutí.
Vitamin A, jehož působení je podpořeno vitaminem C a E, je důležitý pro dobrý zrak. Konzumace manga se doporučuje v případě, že hrozí ztráta zraku v důsledku poškození sítnice, např. šeroslepost, atrofie zrakového nervu, trombóza tepny zásobující krví sítnici oka.
Mango též obsahuje velké množství tří nejúčinnějších antioxidačních vitaminů A, C a E, které brání oxidaci lipoproteinů přenášejících cholesterol v krevním řečišti, a tím zabraňují jeho usazování ve stěnách arterií.

Mango má diuretické (močopudné) účinky. Je poměrně bohaté na draslík (180mg/100g), ale chudé na sodík (jen 2mg/100g). Dále obsahuje vápník, hořčík, fosfor, železo a další. Pomáhá regulovat vysoký krevní tlak.
Je  prospěšné pro diabetiky, protože jeho pozitivní vliv na oběhový systém pomáhá předcházet některým komplikacím vznikajícím v důsledku této nemoci. Konzumace manga snižuje hladinu glukózy v krvi a pozitivně ovlivňuje oběhový systém.
Konzumace manga udržuje v dobrém stavu i pokožku. Mango přispívá k jejímu přiměřenému zvlhčování a za pomoci beta karotenu napomáhá zdravé barvě pleti. Zvýšený přísun tohoto ovoce se doporučuje při ekzémech, různých dermatózách, suché pokožce a proti předčasnému stárnutí pokožky.
Další pozitivní účinky manga jsou:
prevence infekcí a nachlazení
ochrana sliznic, například při suchém dráždivém kašli
dodává energii
pomáhá při nespavosti způsobené stresem
zklidňuje, tlumí nervovou podrážděnost

Použití:

Mango je vynikající čerstvé, kdy si zachová všechny své nutriční hodnoty. Lze ho konzumovat samotné, v ovocných i zeleninových salátech, nebo oblíbených koktejlech. Používá se jako častá přísada čatní, jako příloha ke slaným a masitým pokrmům a do omáček. Chutné je i v kombinaci se sýrem typu camembertu nebo kvalitní sušenou šunkou. Specifickou lahodnou chuť dodává indickým masovým i vegetariánským směsím.

Jako inspiraci Vám přinášíme dva jednoduché recepty jak využít pozitivní účinky, tohoto lahodného ovoce:

Mangové lassí:

200 ml živého jogurtu
1 zralé mango
Polévková lžíce javorového sirupu nebo medu
Špetka soli pro zvýraznění chuti
Větší špetka kardamomu
Větší špetka skořice

Mango rozkrojte, vyjměte pecku a lžičkou vydlabejte dužinu, tu spolu s ostatními přísadami dejte do Smoothie makeru a rozmixujte.

Pokud máte k dispozici, servírujte ozdobené snítkou čerstvé máty.

Immunity booster (Posilovač imunity)
 
1 zralé mango
1 kiwi
1 velký pomeranč
1 dcl kokosového mléka
Polévková lžíce Chia semínek

Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kostičky, mango a kiwi rozkrojíme a lžičkou vydlabeme dužinu. Dáme do Smoothie makeru, zasypeme Chia semínky a zalijeme kokosovým mlékem.
Vše několik minut mixujeme a podáváme jako součást posilující snídaně nejen v období zvýšené chřipkové aktivity.

Žádné komentáře:

Okomentovat