Hledání:

sobota 13. června 2015

Jahodová kokosová voda

Správná hydratace těla je zvláště důležité v těchto tropických dnech . Někdo to řeší konzumací vysokého objemu tekutin, což je alternativa přijatelná za předpokladu, že popíjíte vhodné nápoje, ale z dlouhodobého hlediska může tato metoda nadměrně zatěžovat ledviny.
Vhodnou alternativou je nahradit část denního příjmu tekutin kokosovou vodou, která má mnoho pozitivních vlastností
Některé prameny uvání, že voda zeleného kokosového ořechu je identická s lidskou krevní plazmou, která  tvoří objem asi 55% lidské krve. Je to přírodní izotonický nápoj a zdravější alternativa iontových nápojů pro sportovce, nemocné a jinak oslabené osoby. Je velmi výživná, přičemž neobsahuje žádný cholesterol a relativně málo kalorií. Je přírodním zdrojem kyseliny laurové, která je obsažena v mateřském mléce, je tedy vhodná i pro malé děti. Obsahuje jednoduché cukry, elektrolyty a minerály, a tak eliminuje jejich ztrátu například při nadměrném pocení během horkých dnů, nebo během průjmů, což je další závažný stav, kdy hrozí dehydratace organismu.Kokosová voda má velmi nízký obsah sodíku a chloridů, ale je bohatá na cukry a aminokyseliny , jejich vyvážený poměr z ní činí ideální hydratační tekutinu.Obsah trávicích enzymů podporuje metabolismus a je tedy vhodná i při snaze zhubnout, nebo si udržet ideální váhu.

Kokosovou vodu ale nemusíte konzumovat jen tak jak přírodní, nýbrž ji můžete použít pro výrobu domácí zdravé limonády, kterou ocení nejen děti. 
Jako inspiraci Vám přinášíme jeden aktuální recept. Nastala sezona jahod a tak se recept na jahodovou kokosovou vodu přímo nabízí.
Budete potřebovat : Plnou misku čerstvých zralých jahod
                               Dvě lžíce sušené třtinové šťávy nebo javorového sirupu
                               Dvě snítky čerstvé máty 
                               1 x 330 ml balení kokosové vody 
Všechny ingredience rozmixujte ve Smoothie makeru, případně klasickém mixeru. Servírujte s chlazené, případně s ledem a plátkem citronu.
TIP : pokud máte výkonný Smoothie maker a použijete jahody zmražené, můžete vyrobit, dětmi velmi oblíbenou, ledovou tříšť.

Žádné komentáře:

Okomentovat