Hledání:

středa 3. srpna 2016

Angreštový džem

Angrešt je velmi oblíbené ovoce, které má i mnohé příznivé zdravotní účinky.

Zajímavý je hlavně obsah draslíku - až 210mg/100 g a také obsah Vápníku a Fosforu.

Tyto dvě látky spolu s mmnoha dalšími, předurčují Angrešt jako vhodnou potravinu pro osoby, které trpí zadržováním vody v těle.

Draslík pomáhá vyrovnávat osmotickou rovnováhu a Vápník s Fosforem jsou prvky důležité pro zdravé a pevné kosti.
 
Angrešt obsahuje až 90 % vody a proto je potřeba při přípravě džemu mírně upravit postup.

Pokud,  ale máte angrešt na zahrádce, je to jeden z možných způsobů jak jeho případnou nadúrodu efektivně využít.

Cca 5 kg zralých bobulí angreštu propláchněte a nechte vařit.

Rozhodně nepodlévejte, jen začněte angreš brzy promačkávat ( třeba šťouchadlem na brambory) tak, aby se uvolnila voda.

Povařte cca 30 minut a pak odstavte a rozmixujte ponorným mixérem.
 
Vzniklou hmotu propasírujte přes běžný cedník do nové nádoby a dejte déle vařit.

Vhodný je hrnec s nepřilnavým povrchem.

Hmotu na mírném ohni a za pravidelného míchání redukujte na cca 1/2 objemu .

Přidejte 1 kg cukru rozmíchaného s oblíbeným želírovacím prostředkem a ještě krátce povařte.

Můžete přidat své oblíbené koření a dát svému džemu  originální chuť.

Plňte do čistých a vypařených sklenic, zavíčkujte a otočte na víčko.


https://www.exherbis.cz/Ex-Herbis-Koreni-Kardamom-mlety-30-g





Žádné komentáře:

Okomentovat