![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6a04gURMAEJN0npah7xaV821p29yJDHgx-VpvFXMLv_E02zmttjClfHM7K0cyxw4e15m7JTHMOLgZz_1PAn0ngb4yaAFIPYgaZ3-_IzbF6VYLluSYLMpk5OtojKEUaqx99ZWKTxF1ldCN/s200/angre%25C5%25A1t_%25C4%258Derven%25C3%25BD.jpg)
Zajímavý je hlavně obsah draslíku - až 210mg/100 g a také obsah Vápníku a Fosforu.
Tyto dvě látky spolu s mmnoha dalšími, předurčují Angrešt jako vhodnou potravinu pro osoby, které trpí zadržováním vody v těle.
Draslík pomáhá vyrovnávat osmotickou rovnováhu a Vápník s Fosforem jsou prvky důležité pro zdravé a pevné kosti.
Angrešt obsahuje až 90 % vody a proto je potřeba při přípravě džemu mírně upravit postup.
Pokud, ale máte angrešt na zahrádce, je to jeden z možných způsobů jak jeho případnou nadúrodu efektivně využít.
Cca 5 kg zralých bobulí angreštu propláchněte a nechte vařit.
Rozhodně nepodlévejte, jen začněte angreš brzy promačkávat ( třeba šťouchadlem na brambory) tak, aby se uvolnila voda.
Povařte cca 30 minut a pak odstavte a rozmixujte ponorným mixérem.
Vzniklou hmotu propasírujte přes běžný cedník do nové nádoby a dejte déle vařit.
Vhodný je hrnec s nepřilnavým povrchem.
Hmotu na mírném ohni a za pravidelného míchání redukujte na cca 1/2 objemu .
Přidejte 1 kg cukru rozmíchaného s oblíbeným želírovacím prostředkem a ještě krátce povařte.
Můžete přidat své oblíbené koření a dát svému džemu originální chuť.
Plňte do čistých a vypařených sklenic, zavíčkujte a otočte na víčko.
Žádné komentáře:
Okomentovat