Hledání:

neděle 18. ledna 2015

Dva super koktejly



 na likvidaci břišního tuku



Tuk ukládající se v oblasti břicha patří, podle posledních výzkumů, k nejrizikovějším. Přinášíme Vám dva recepty na koktejly, které Vám pomohou s jeho likvidací.


Základem obou je banán, který se obvykle při dietních kůrách nedoporučuje, kvůli obsahu cukrů a vyšší kalorické hodnotě.
 Banány jsou ale z nutričního hlediska velmi hodnotnou potravinou, obsahují velké množství minerálních látek a vlákninu. V banánové dužině převládají sacharidy jejichž konkrétní množství se liší v závislosti na stupni zralosti. Čím je banán vyzrálejší, tím se zvyšuje podíl jednoduchých cukrů dodávajících rychlou energii a má vyšší glykemický index. Zelené, nedozrálé kusy mají nižší GI a proto zvyšují hladinu krevního cukru pozvolněji. Ve 100 g zralého banánu je obsaženo cca 100 kcal (418 kJ), jež jsou tvořeny cca 20-23 g sacharidů s průměrným GI 60, cca 1 g bílkovin a asi 0,5 g tuků. Ve 100 g dužiny jsou cca 3 gramy vlákniny, z vitamínů stojí za zmínku především B6 – který má významný podíl na metabolismu aminokyseliny Tryptofan a účastní se i syntézy lipidů, mastných kyselin buněčných membrán. Při jeho nedostatku se mohou objevit poruchy centrálního nervového systému a periferních nervů, případně kožní potíže.
Banány jsou také pověstné svým vysokým obsahem draslíku. Prvkem, který tvoří důležitou protiváhu sodíku, při eliminaci nadměrného zadržování tekutin v organismu. Jsou též vyborné pří zvýšené fyzické námaze, kdy vyčerpané svaly potřebují doplnit draslík. A patří též mezi nejbohatší ovocné zdroje hořčíku, železa a zinku.Takže, pokud jich nekonzumujeme kila, není důvod se tomuto exotickému ovoci vyhýbat. Navíc, naše koktejly jsou určeny primárně jako zdravá snídaně, kdy organismus potřebuje “nakopnout”



Koktejl číslo 1 - žlutý:


Na jednu porci budeme potřebovat: 

 
1 zralý banán

1 pomeranč

2 polévkové lžíce lněného semínka, před použitím je lehce podrťte v hmoždíři

0,5 dcl kokosového mléka, pokud chceme verzi 100% bezlepkovou či veganskou, použijte mléko mandlové či sojové, nejlépe doma vyrobené.  (Pozn.: Námi zvolené sušené kokosové mléko obsahuje maltodextrin získaný z obilí a mléčnou bílkovinu)


Banán a pomeranč oloupejte a nakrájejte na kousky, přidejte podrcené semínko a zvolené „mléko“. Buď můžete použít mixér, ale vhodnější je Smoothie Maker, tedy pokud jej máte k dispozici, či jiný přístroj pro výrobu koktejlů.

 Hotový koktejl je hustý, sladký a velmi jemné, v našem případě kokosové, chuti. Takže je vhodný i pro dětskou snídani.




Koktejl číslo 2 - červený:


Suroviny na jednu porci:

1 zralý banán

Hrnek bobulovitého ovoce (ostružiny, maliny, borůvky, brusinky) použijte dle dispozice, může být i směs, či ovoce zmražené z letní úrody.

1 polévková lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru

1 dcl vlažné vody

1 polévková lžíce javorového sirupu nebo kvalitního medu.

Oloupaný a na kousky nakrájený banán, dejte do mixeru, či Smoothie Makeru, spolu se všemi ostatními surovinami a rozmixujte do hladka.

 
Výsledný koktejl je hustý, výrazné, po zázvoru lehce štiplavé, ale přesto příjemné chuti.




Zařaďte tyto koktejly do svého jídelníčku a budete se cítit nabití energií. Pokud k tomu budete v rozumném množství konzumovat vyváženou stravu a přidáte něco pohybu, pomohou Vám i s nadbytečným břišním tukem.


4 komentáře:

  1. Hned zítra vyrazím koupit banány a zázvor. V mrazáku najdu ostatní ovoce.
    Velice mě to nalákalo.Určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, tak banány jsem koupila, ale na zázvor jsem zapomněla,Tak zítra.
    Chtělo by to ještě něco na děravou paměť.

    OdpovědětVymazat
  3. To je sice pravda, ale nesmí se ten papír nechat doma.Dnes to jistil kandovaný zázvoz
    který jsem naštěstí mněla doma. Koktejl se povedl a byl vynikající.

    OdpovědětVymazat