Hledání:

středa 8. dubna 2015

Tuřín – účinný bojovník proti hladu i bolavým kloubům



Tuřín  je tradiční  kořenová zelenina. První známé zmínky o tuřínu pochází z roku 1620. Většina poválečných generací zná tuřín, více méně, jen z pohádek, bájí a pověstí. Po 2. světové válce se ocitl v našich krajích na okraji zájmu, pravděpodobně proto, že tvořil základ stravy v nacistických koncentračních táborech.

Tuřín sám si přitom naše zatracení rozhodně nezaslouží. Relativně snadno se pěstuje, není náročný na podmínky a je velmi odolný. Ne nadarmo se říkávalo, silný jako tuřín. Díky krátké vegetační době, se hodí i k pěstování z letní setby po jarních plodinách.

Je velmi výživný, dobře zasytí a přitom má nízkou kalorickou hodnotu - pouze 27 kcal na 100 g, takže je vhodný při redukčních dietách. Při tom obsahuje řadu zdraví prospěšných látek.  Například vitamín C (21 mg/100 g), malé množství vitaminů skupiny B, draslík (191 mg/100 g) a sodík (67 mg/100 g). Cca 1,8% vlákniny
Pomáhá hojit neduhy v oblasti zažívacího traktu. Zlepšuje stav pokožky, čistí krev, je prevencí před osteoporózou. Tuřín by do svého jídelníčku měli zařadit i lidé, které trápí dna neboť pravidelná konzumace tuřínu usnadňuje vylučování kyseliny močové a dalších odpadních látek a tím pomáhá předcházet dnovému záchvatu a ulevuje lidem trpícími revmatickými bolestmi. Vysoký obsah vlákniny zlepšuje peristaltiku střev. Díky silicím má tuřín svou zvláštní specifickou chuť, která je podobná chuti kedlubny. Štěpením tuřínových silic se uvolňují látky, které mají přímé antibakteriální účinky.
Nejprospěšnější je konzumovat tuřín syrový, zvláště mladé bulvy žlutomasých odrůd, ve formě zeleninových salátů. Dá se ale i péci a používat v některých pokrmech jako náhrada brambor, jejichž konzumace je pro osoby s revmatickými bolestmi kloubů nevhodná. Čerstvou  nať můžete upravit podobně jako špenát.
Obezřetní by při konzumaci tuřínu měli být jen lidé, kteří trpí akutním zánětem jater či žlučníkovými kameny.

Pokud chcete obohatit svůj jidelníček o něco opravdu prospěšného, tuřín rozhodně zkuste. Jeden recept třeba zde:

Žádné komentáře:

Okomentovat