, je významná jednoletá obilovina patřící mezi prosa. Roste ve vyprahlých oblastech Afriky a Asie. Na Srí Lance je známá jako Kurakkan. Zrno má vysoký obsah bílkovin, tuků, minerálních látek (vápník, železo) a vlákniny. Zrno se mele na jemný prášek a používá se při přípravě různých jídel samostatně, nebo ve směsi s moukou.
Kurakkanová mouka 500 g |
Při použití do pečiva, je vhodnější volit menší obsah kurakkanové mouky ve směsi s jinými typy a vzhledem k její minimání pojivosti je vhodnější spíše k přípravě různých typů krekrů a cookies.
Pro svoji tmavou barvu a příjemnou chuť je velmi vhodná k přípravě bezlepkové tmavé jíšky, kterou můžete použít k zdravému zahuštění tmavých omáček, nebo naříklad oblíbené bramboračky.
TIP: připravte jíšku z přepuštěného másla
Ta bramboračka na obrázku vypadá lákavě,tak jsem neváhala, objednala a už se nani těším
OdpovědětVymazatMoc dobra, ma osobitou chut, pouzivam do syrovych susenek spolu s lnenou a klasickou polohrubou moukou. Davala jsem cca 1polevkovou lzici i do varky pernicku ci cokoladoveho korpusu. V malem mnozstvi nezmeni chut testa.
OdpovědětVymazat