Jsou to vlastně semínka z chilské borovice, které mají lahodnou chuť a významnou nutriční hodnotu.
Jejich produkce je však omezená a tak jsou pro svou cenu řazeny mezi exkluzivní pochoutky resp. koření.
Obsahují 61 % tuků,převážně zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny, - linolovou a pinolovou, důležité pro zdraví nervové tkáně a snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Jsou bohaté i na kvalitní proteiny, vitamin B1 a železo. Díky obsahu vitaminu B1 a esenciálních mastných kyselin jsou velmi prospěšné při poruchách nervové soustavy.

Mastné kyseliny v piniových oříšcích mají blahodárný vliv na cévy a srdce. Zlepšují průchodnost střev, mají mírný projímavý účinek.
Působí proti suchému kašli, jsou vhodné při anémii a poruchách nervové soustavy.
Správné piniové oříšky mají mírně nasládlou, příjemně pryskyřičnou chuť. Pokud jíte pinie syrové je dobré je pořádně rozžvýkat, často se používají k dekoraci pečiva, či jako exkluzivní koření.
Jsou jednou ze základních přísad originálního italského pesta.
Je možné je použít do omelet, ke špenátu, do sladkého i slaného pečiva, moučníků, k rybám, masu, nebo do těstovin.
Piniové ořechy Ex Herbis jsou baleny v zataveném, metalovém, opakovaně uzavíratelném sáčku, který pomáhá zachovat piniové oříšky v optimální kondici.
Oříšky je nutné skladovat v chladnu a temnu bez přístupu vzduchu.
Koupit je můžete na www. exherbis.cz
S oříšky si můžete připravit například
bramborové noky se špenátem a riccotou:
Na 2 - 3 porce bude potřebovat
500 g bramborových noků
400 g čerstvých špenátových listů
1 menší cibule 2 stroužky česneku
100 g sušených rajčat nakrájených na proužky
20 g piniových oříšků
Riccotu
Noky uvařte v osolené vodě, zceďte, propláchněte a nechte na cedníku okapat.
Špenátové listy zbavte řapíků a propláchněte. Na oleji zpěňte nasekanou cibuli a česnek, přidejte špenát a rajčata a krátce orestujte (1 - 2 minuty) špenát musí zůstat živý a tmavě zelený.
Na závěr vmíchejte noky a ještě krátce orestujte.
Podle chuti dosolte a vmíchejte piniové oříšky.
Servírujte ozdobené lžící Riccoty.
Ráda bych je výzkoušela.Vypadájí zajímavě
OdpovědětVymazat