Jeho výhoda spočívá v tom, že při ní nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což většinou vede k poškození sušeného materiálu.
Metoda má tři fáze. Nejprve se vlhký materiál zmrazí obvykle na teplotu mezi -50°C až -100 °C. a následně se ve dvou krocích suší.
Během prvního sušení je v mrazícím zařízení snížen tlak vzduchu na několik stovek Pa. Poté je dodáno teplo, aby voda mohla začít sublimovat. Takto se z materiálu odstraní asi 95 % vody. Sušení trvá obvykle několik hodin až několik dní.
Při druhé fázi sušení se odstraní zbývající nezmrzlé molekuly vody. Teplota v sušící komoře se zvedne, někdy až nad 0 °C, což naruší vazby mezi vodou a pevným materiálem. Tlak se obvykle ještě více sníží, až na zlomky Pa. Po druhém sušení v materiálu zůstává okolo 1 až 4 % vody.
Proces se musí provádět opatrně, aby nedošlo k poškození struktury produktu. Ve výsledku je tato metoda velmi účinná, ale také poměrně drahá.
Její použití je ale čím dále častější i v oblasti potravin a zvláště ovoce.
Metoda má mnoho výhod:
1) při tomto postupu je odstraněna prakticky všechna vlhkost, která by mohla být zdrojem rozvoje plísní
2) postup spolehlivě usmrtí všechny nežádoucí živé organismy - tj. bakterie, viry a pod.
3) při správném skladování (zvláště je nutné zabránit přístupu vzdušné vlhkosti a světla) si ovoce zachovává dlouho své pozitivní vlastnosti
4) metoda uchová ovoci nejen jeho přirozenou chuť (nezvyšuje se koncentrace cukru, jako při konvenčním sušení)a vzhled, ale hlavně dochází jen k minimálnímu úbytku účinných látek.
Pokud chcete mít ze sušeného ovoce maximální prospěch - volte Vymražené ovoce Ex Herbis.
Vymražená brusinka - Kanadská brusinka (Klikva)
Má výjimečné působení na močové cesty, díky Arbutinu (hlavní účinné látce), bioflavonoidům a organickým kyselinám, které příznivě působí na prostředí močových cest - vytvářejí nepříznivé prostředí pro rozmnožování především streptokoků a bakterie Escherichia coli, která je nejčastější příčinou infekcí močových cest. Arbutin zamezuje usídlení bakterií na stěnách močového traktu, které jsou pak následně vyplaveny z těla.Vymražený Černý rybíz
Černý rybíz je bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínu P (Rutin), který příznivě ovlivňuje pevnost cévní stěny a bioaktivních flavonoidů. Černý rybíz řadíme mezi rostlinné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a je jim přisuzováno i ochrana před rakovinným bujením. Bobule mají charakteristickou chuť.Vymražená Borůvka
Borůvky svou senzorickou hodnotou a obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k našemu nejcennějšímu ovoci. Obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, mikro- a makroprvky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom). Borůvky zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost, zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně při infekcích, chrání před stařeckou demencí, pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních, podporují odvodňování, čím pomáhají zbavit tělo otoků, léčí záněty močových cest, snižují hladinu cholesterolu v krvi, chrání buňky proti volným radikálům, prospívají regeneraci sliznic, napomáhají hubnutí, mají uklidňující a protistresový účinek.Vymražená Malina
Flavonoidy obsažené v malinách patří mezi nejsilnější antioxidanty. Chrání buňky před oxidačním stresem, podporují odolnost organismu, zvyšují imunitu a jsou velmi cenné jako podpůrná léčba při při horečnatých a zánětlivých onemocněních (zánět průdušek, revma),příznivě působí i na CNS a jsou doporučovány například i u Alzheimerovy choroby.Vymražená Višeň
Plody višní nejsou jen chutným ovocem, ale i zásobárnou cenných látek. Obsahují třísloviny, kyseliny citronovou a jablečnou, draslík, vitamin C, jód, beta karoten, železo, hořčík, vápník, fosfor nebo zinek. Příznivý vliv oceníte pokud máte sklon k osteoporoze, višně zlepšují i stav cév a působí proti zánětům. V tradiční medicíně jsou višně doporučovány k pročištění organismu, ke snížení hladiny kyseliny močové v krvi, při parodontóze a artritidě. Obsah železa pomáhá při poruchách krvetvorby, vápník podporuje zdraví kostí a zubů. Višně jsoou vhodné i při horečce. Obsažený draslík působí proti zadržování vody v těle a tím snižuje otoky.Vymražené Ovoce Ex Herbis tedy není jen zdravou pochutinou, ale i koncentrovanou silou léčivé přírody, které oceníte Vy i Vaše děti po celý rok, ale zvláštěv období, kdy není k dispozici čerstvé ovoce.
Žádné komentáře:
Okomentovat