Vitamínový koncentrát z Vaší zahrádky
Arónie je menší keř plodící trpké malvice plné koncentrované přírodní síly.
Keř dorůstá do výšky kolem 2 metrů a proto je vhodný i do menších zahrad.
Je vzdálené příbuzný hrušni či jeřábu, listy jsou podobné listům višně.
Kvete bohatě, začátkem léta bílými kvítky uspořádanými do latnatě chocholičnatých květenstvích, rostoucích na koncích větviček.
Keř se v našich končinách vyskytuje převážně pěstovaný, ve volné přírodě na něj běžně nenarazíte.
Keř dorůstá do výšky kolem 2 metrů a proto je vhodný i do menších zahrad.
Je vzdálené příbuzný hrušni či jeřábu, listy jsou podobné listům višně.
Kvete bohatě, začátkem léta bílými kvítky uspořádanými do latnatě chocholičnatých květenstvích, rostoucích na koncích větviček.
Keř se v našich končinách vyskytuje převážně pěstovaný, ve volné přírodě na něj běžně nenarazíte.
Plodem jsou, vysoce ceněné, jedlé černé malvice plné vitamínů, karotnů, flavonoidů, antokyanů, pektinu a mikroelementů.
Obsahují i vysoké množství tříslovin, které jsou zodpovědné za jejich svíravou a trpkou chuť.
Významný je vysoký obsah Vitamínu C, který se ale tepelnou úpravou rozkládá, proto pokud chcete využít Aronii na plno, konzumujte syrovou, nebo za studena vyráběné prostředky.
Vitamín C, ale není jediná důležitá složka, takže i tepelně upravená či sušená Aronie, má stále co nabídnout.
Díky svému temnému zbarvení je předmětem zkoumání vědců, tmavofialové zbarvení jde ruku v ruce s obsahem fenolických sloučenin, zejména antokyanů.
Celkový obsah antokyanů je 1480 mg na 100 g čerstvých bobulí a proanthocyanidinů 664 mg na 100 g.
Obě hodnoty patří k jedněm z nejvyšších v rostlinné říši.
Antokyanům je připisován silný antioxidační účinek, tzn. že eliminuje negativní vliv volných radikálů na lidský organismus a snižuje riziko vzniku onemocnění způsobených tzv. oxidačním stresem.
Výzkumy zatím předběžně ukazují pozitivní vliv například při následujících chorobách:
kolorektální karcinom (Lala et al. 2006)
kardiovaskulární choroby (Bell & Gochenaur 2006)
chronické záněty (Han et al. 2005)
žaludeční poruchy (peptický vřed) (Valcheva-Kuzmanova et al. 2005),
zánět oka (uveitis) (Ohgami et al. 2005)
jaterní selhání ( Valcheva-Kuzmanova et al. 2004)
V roce 2003 vědci z Univerzity of Maryland získali poznatky, že látky izolované z aronie mají vysoký potenciál pro boj s rakovinou tlustého střeva.
Příznivé účinky v ochraně sliznic trávicího traktu při závážných střevních onemocněních, včetně akutních lézí, potvrdily i další studie prováděné v Japonsku.
V plodech arónie byly identifikovány následující flavonoidy:
quercetin, cyanidin-3-galactoside, epicatechin, kyselina kofeinová, delfinidin, petunidin, pelargonidin, peonidin a malvidin
Arónie dále obsahuje vitamíny B2, B9,
E - silný antioxidant, který prokazatelně působí proti nádorovému bujení a podporuje činnost nervového systému,
PP (kyselina nikotinová) fluór, jód, mangan, železo a další minerály i stopové prvky a hlavně vysoce ceněný vitamín P – rutin.
Ten prokázaně zpevňuje krevní kapiláry a zvyšuje pružnost cév, současně snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu, podporuje komplexní antioxidační účinek Arónie a působí synergicky s vitamínem C – zvyšuje významně jeho využití a tím i účinek.
Účinek rutinu se projevuje při všech onemocněních souvisejících s křehkostí a špatným stavem žilních stěn od křečových žil, přes bércové vředy a hemoroidy až po cévky v mozku.
Plody černého jeřábu mají prokázaný léčebný účinek i při onemocněních štítné žlázy,
Arónie umí její činnost zregulovat a zharmonizovat, proto je vhodná jak při snížené, tak při zvýšené činnosti štítné žlázy.
Pravidelně by jí měli konzumovat lidé s chorobně zvýšeným krevním tlakem, který upravuje a kardiovaskulárními onemocněními.
Unikátní kombinace Vitamínu C a pektinu, působí výrazně antiskleroticky, čímž mírní sklerotizaci hlavních tepen a příznivě ovlivňuje jejich pružnost a průchodnost.
Méně známe jsou účinky detoxikační, podporuje vylučování nežádoucích solí z organismu, takže přináší úlevu při revmatologických potížích způsobených usazováním nadbytečných solí v kloubech.
Má schopnost pomáhat vyloučit z těla těžké kovy, proto je vhodná pro osoby pracující ve znečištěném prostředí.
Těžké kovy se v těle hromadí a samočistící mechanismus lidského těla si s nimi neporadí.
Velmi významný je její vliv na ochranu jaterního parenchymu, působí profylakticky (zvyšuje odolnost), ale díky svému očistnému vlivu je vhodná i pro podpůrnou terapii při doléčování jaterních chorob, např. žloutenky, mononukleózy apod.
Celkově podporuje jaterní i ledvinové funkce.
Eliminace žaludečních potíží,
včetně ochrany před vznikem žaludečních vředů
Mírní některé migrény
Chrání střeva a trávicí ústrojí
Pozitivně ovlivňuje chudokrevnost
Zvyšuje imunitu
Pomáhá předcházet cukrovce
Zlepšuje zrak, připisují se jí preventivní účinky před šedým zákalem
Zlepšuje paměť a zvyšuje pružnost pokožky
Pomáhá při léčbě chronických onemocnění, jakým jsou rakovina, Parkinsonova nemoc, bronchitida ...
Pokud by jste chtěli Arónii pěstovat, stačí
Vám pouze slunné místo i na menší zahradě.
Aronie se nedoporučuje stříhat, protože kvete a následně plodí právě na konci větviček.
Keř roste vcelku kompaktně a nevyžaduje žádnou zvláštní péči, jen pokud se nechcete o plody dělit s ptactvem, je třeba zralé plody před sklizní zakrýt, podobně jako borůvky.
Vhodný termín k výsadbě je období října až listopadu.
Aronie se nedoporučuje stříhat, protože kvete a následně plodí právě na konci větviček.
Keř roste vcelku kompaktně a nevyžaduje žádnou zvláštní péči, jen pokud se nechcete o plody dělit s ptactvem, je třeba zralé plody před sklizní zakrýt, podobně jako borůvky.
Vhodný termín k výsadbě je období října až listopadu.
Pro zachování maxima léčebných účinků, je
vhodné alespoň část úrody zpracovat tzv. za studena:
Tradiční je konzervace cukrem.
Kdy do čisté
skleněné uzavíratelné lahve, sypete vrstvu cukru a vrstvu čerstvé aronie a opět
vrstvu cukru, poslední musí být vždy cukr.
Takto uskladněný plod můžete konzumovat syrový, vmíchat do jogurtu, kefíru, případně používat jako přísadu do různých typů koktejlů a smoothie.
Jako preventivní prostředek pro celkové posílení je vhodné užívat pravidelně 1 lžíci denně ( 6 dní v týdnu) po dobu 3 až 6 týdnů.
Takto uskladněný plod můžete konzumovat syrový, vmíchat do jogurtu, kefíru, případně používat jako přísadu do různých typů koktejlů a smoothie.
Jako preventivní prostředek pro celkové posílení je vhodné užívat pravidelně 1 lžíci denně ( 6 dní v týdnu) po dobu 3 až 6 týdnů.
Aróniový likér
Litr čerstvých plodů zalijte ½ litrem
standartní lihoviny – velmi vhodný je například rum a nechte 2 – 3 dny
macerovat. Pak slijte, pevnou část rozmixujte a po té opět dolijte zcezenou
lihovinou. Nechte macerovat další 1 – 2 dny.
Výluh přeceďte. (Pevný zbytek nemusíte
vyhodit , ale můžete ho smíchaný s cukrem použít třeba na koláč.)
V ½ litru převařené vody rozpusťte 250 g
cukru a po zchladnutí smíchejte s alkoholovým výluhem.
Plňte do vypařených čistých lahví a uskladněte v chladu a temnu.
Plňte do vypařených čistých lahví a uskladněte v chladu a temnu.
Užívejte lžíci likéru denně, nebo přidávejte do míchaných nápojů.
Můžete expedimentovat s použít různé oblíbené koření a vyladit si ten svůj originální recept.
Pokud Aronii pěstovat z různých důvodů nemůžete, máte možnost si Koupit plody sušené a nebo pro snadnější použití plody mleté.
Produkty ExHerbis se vyznačují prvotřídní kvalitou.
Žádné komentáře:
Okomentovat